Průlom v boji s islámským radikalismem? Největší podporovatel islámského fundamentalismu se stahuje z Evropy

Brusel/ Rijád - Saúdská Arábie je často napadána, že je největším vývozcem islámského fundamentalismu. Velmi přísný směr islámského myšlení, wahhábismus, je zde státní ideologií. Díky značným příjmům získaných z ropného bohatství a skutečnosti, že království spravuje dvě největší místa islámu, Mekku a Medínu, má Saúdská Arábie ekonomický i symbolický kapitál k tomu, aby účinně investovala v mešitách po celém světě a šířila svou verzi islámu. To se ale může brzy změnit. Saúdská Arábie souhlasila, že se vzdá vlivu v belgické největší mešitě, uvádí agentura Reuters.

Belgie pronajala velkou mešitu Rijádu v roce 1969. Saúdská Arábie výměnou za poskytnutí levnější ropy pro belgický průmysl získala přístup k ovlivnění belgické islámské komunity. Následkem vlny teroristických útoků po celé Evropě, donutily Brusel pod tlakem vlád v celé Evropě přehodnotit tuto dohodu.

Mešita je dlouhodobě obviňována z toho, že se v ní šíří extremistické názory. Ačkoliv to vedoucí mešity odmítají, skutečnost, že teroristické útoky v Paříží v roce 2015, které měly za následkem 130 mrtvých, byly naplánovány v Bruselu a že v roce 2016 zde došlo k teroristickému útoku čítajícího 32 mrtvých, se zdá svědčit o opaku.

Rychlost, s kterou Saúdská Arábie souhlasila s vzdáním se takto významného aktiva, naznačuje měnící se diplomatickou politiku království, v němž stále silnější roli hraje ambiciózní korunní princ a ministr obrany Mohamed bin Salmán, od něhož se očekává, že bude možná budoucím králem. Cílem prince je modernizace země jak z ekonomického hlediska, spočívající v diverzifikaci ekonomiky a menšího spoléhání se na nevyzpytatelný ropný průmysl, tak z hlediska kulturního a sociálního, projevující se v snaze přiblížit práva žen západním standardům a jejich většího využití v ekonomice země.

Součástí těchto reforem je i slib, že země transformuje svoji přísně fundamentalistickou verzi islámu na umírněnější podobu. Dohoda shoduje s novou saúdskou iniciativou, která nebyla veřejně oznámena, ale která byla popsána agentuře Reuters západními diplomaty, za ukončení podpory mešit a náboženských škol v zahraničí, obviňovaných ze šíření radikalismu.

Tyto kroky Saúdské Arábie vnímá belgický diplomat Dirk Achten, který v listopadu vedl delegaci vlády do Rijádu jako „okno příležitosti". Tvrdí, že Saúdové jsou připraveni k „dialogu bez tabu“, podotýká však, že někteří vůbec nebo sotva přiznávají, že jejich forma salafismu (fundamentalistický směr islámu, jehož je wahhábismus jednou z nejvilnějších větví) vede k džihádu.

Reuters též upozorňuje, že příklon k umírněnému islámu může vyvolat nepokoje na domácí půdě v Saúdské Arábii a případná prázdnota může být vyplněna jinými džihádistickými interpretacemi islámu.

Změna ve válce s islámským fundamentalismem?

Velká mešita byla před převzetím Saúdskou Arábií nepoužívanou památkou z Velké výstavy z roku 1880, součást orientálního pavilónu. Saúdská Arábii ji transformovala takovým způsobem, aby vyhověla náboženským potřebám migrantům z Maroka, kteří přišli do země za prací v uhelných dolech a továrnách země. Řídí ji Muslimská světová liga (MWL), misionářská společnost financovaná hlavně Saúdskou Arábií.

Obavy ohledně fungování mešity začaly růst poté, co vyšlo najevo, že potomci těchto migrantů z třetí generace, kteří se cítí být vyloučeni z belgické společnosti, jsou často úspěšně lákáni IS. Brusel poslal do Sýrie nejvíce zahraničních bojovníků ze všech evropských měst.

Klasifikovaná zpráva belgické bezpečnostní agentury OCAD / OCAM v roce 2016 prohlásila, že wahhábistická pobočka islámu propagovaná v mešitě vedla muslimskou mládež k radikálnějším myšlenkám, podle zdrojů s přístupem k této zprávě. „Mešita má vliv na šíření tohoto nenávistného softwaru," řekl vyšší belgický bezpečnostní zdroj. „Nikdo (tomu) nevěnoval pozornost po celá desetiletí."

Belgické bezpečnostní zdroje nicméně tvrdí, že nejsou žádné důkazy, že by imáni z Velké mešity  hlásali násilí nebo měli vazby na útoky. Poukazují na to, že belgičtí zahraniční bojovníci IS byly rekrutovány především online. Nicméně belgický parlament se shodl na tom, že wahhábismus kázaný v mešitě je „brána nebo dokonce predispozice k mnohem bojovnějšímu islámu, který je násilný" a v říjnu rozhodl přistoupit k ukončení saúdského pronájmu.

Belgičtí vůdci tvrdí, že chtějí, aby mešita kázala „evropský islám" lépe sladěný s evropskými hodnotami. Reuters však poukazuje na to, že není jasné, kdo bude provozovat rozsáhlý komplex mešit, který každoročně získává přibližně 5 milionů eur prostřednictvím MWL. Belgičtí představitelé nyní naznačují, že by správu mešity mohla na starost dostat Muslimské představenstvo Belgie, skupina, která je blízká marockému úřadu.

Podle pochybovačných hlasů je však pozdě na to, aby se dokázalo ze dne na den přeměnit muslimy vystavěných po desetiletí indoktrinaci islámským fundamentalismem ze strany MLW, na příznivce umírněného evropského islámu i za pomoci saúdské proměny. Stephane Lacroix, odborník na islám v Saúdské Arábii, je přesvědčen o tom, že změny přišly příliš pozdě, protože většina militantních skupin, které se vzešly ze saúdských sítí, se staly nezávislými.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Belgie Muslimové mešity islám

Aktuálně se děje

před 25 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 50 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy