Dokument o Putinovi? Ruská volební komise reprízu v TV nedoporučila

Moskva - Ruská ústřední volební komise doporučila státní televizní stanici Pervyj kanal, aby zastavila vysílání dokumentu amerického režiséra Olivera Stonea o prezidentu Vladimiru Putinovi. Má ho odložit na dobu po březnových prezidentských volbách.

Film, jehož obsahem je Stoneův rozhovor s kremelským vůdcem, ruská opozice a některá média kritizovala jako nepřípustnou volební agitaci hrazenou ze státních peněz.

Dokument se poprvé na ruských televizních obrazovkách objevil loni v červnu. Ruský prezident v něm kritizuje poměry v USA a v zemích amerických spojenců, vyzdvihuje ruské tradiční hodnoty a prezentuje se jako uvážlivý vůdce sebevědomého národa. Čtyřdílný seriál není podle kritiků ničím jiným než polidšťováním autoritářského politika a zatracováním Ameriky.

Stížnost na vysílání propagandistického pořadu zaslala volební komisi opoziční prezidentská kandidátka Xenija Sobčaková a vedení liberální strany Jabloko.

Kreml se komentáři vyhnul a odkázal novináře na volební komisi. Její předsedkyně Ella Pamfilovová dnes prohlásila, že film za volební agitaci nepovažuje. Doporučila nicméně stanici Pervyj kanal, aby "jednala s náležitou opatrností" a odložila reprízu posledních dílů Stoneova dokumentu na povolební období.

Související

Tomáš Řepa (použito se svolením respondenta) Rozhovor

Země vyčerpaná válkami a surovinový přívěšek Číny, předpovídá historik budoucnost Putinova Ruska

Jaká je budoucnost Ruska se znovuzvoleným Putinem? A proč jsou Rusové zvyklí na tvrdou ruku autoritáře spíše než na demokracii? Nejen na to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně. „Mnozí Rusové o skutečné demokracii nic neví, protože ji nikdy nezažili. Spíše bude dále stoupat poptávka po změnách, vůbec ale bohužel nemusí vést k přerodu Ruska v demokratický stát,“ říká. 

Více souvisejících

volby v Rusku Vladimír Putin Oliver Stone (režisér) Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy