Policie a nacionalisté blokují na Ukrajině ruské konzuláty, aby lidé nemohli volit

Kyjev - Rusové dnes volí prezidenta, potíže jsou především při hlasování v zahraničí. Před budovou ruského velvyslanectví v Kyjevě platí zesílená bezpečnostní opatření. Policisté částečně uzavřeli i okolní ulice. U zátarasů se shromáždila zhruba stovka ukrajinských aktivistů . Protestující drží vlajky různých nacionalistických uskupení včetně radikální organizace Pravý sektor nebo pravicové politické strany Svoboda.

Ukrajinské bezpečnostní složky i místní nacionalistické skupiny dnes blokují vstupy do ruských konzulátů na Ukrajině. Kyjev tak brání Rusům žijícím na ukrajinském území volit novou hlavu ruského státu. Jedná se o odvetu za to, že ruského prezidenta mohou volit i obyvatelé Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Situaci v ukrajinské metropoli monitorují kromě příslušníků policie i pozorovatelé ze zvláštní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). V okolí ruského velvyslanectví v Kyjevě zatím panuje klid.

Aktivisté z Pravého sektou, strany Svoboda a dalších ukrajinských nacionalistických uskupení protestují i u ruského konzulátu ve východoukrajinském Charkově. Před budovou demonstranti vyvěsili transparenty s nápisy jako "Rusko = válka" a "Krvavé volby". Situace je podle policie zatím poklidná.

V Oděse na jihu země vstup do ulice, kde se nachází tamní generální konzulát Ruské federace, blokuje policie. Přístup tam mají pouze obyvatelé okolních domů.

Desítky protestujících se sešly také u budovy ruského konzulátu v západoukrajinském Lvově. Aktivisté přišli s transparenty, na nichž jsou hesla "Ani jeden hlas pro okupanty", "Vítejte v pekle" nebo "Krym je Ukrajina". I zde je demonstrace zatím poklidná.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov v pátek oznámil, že policie bude do budov ruských konzulátů pouštět jen příslušníky diplomatické mise.

Podle mluvčí ruské diplomacie Mariji Zacharovové je počínání ukrajinských úřadů nezákonné. Volební komise ukrajinské kroky označila za humanitární agresi.

Související

Tomáš Řepa (použito se svolením respondenta) Rozhovor

Země vyčerpaná válkami a surovinový přívěšek Číny, předpovídá historik budoucnost Putinova Ruska

Jaká je budoucnost Ruska se znovuzvoleným Putinem? A proč jsou Rusové zvyklí na tvrdou ruku autoritáře spíše než na demokracii? Nejen na to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně. „Mnozí Rusové o skutečné demokracii nic neví, protože ji nikdy nezažili. Spíše bude dále stoupat poptávka po změnách, vůbec ale bohužel nemusí vést k přerodu Ruska v demokratický stát,“ říká. 

Více souvisejících

volby v Rusku Kyjev Ukrajina Pravý sektor (ukrajinské ultranacionalistické hnutí)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy