Ruští chemici se obracejí proti Rusku. Popírají tvrzení, že nevyrábělo jed novičok

Moskva - Další ruský vědec popřel oficiální stanovisko Moskvy, že smrtící jed novičok nebyl nikdy vyvíjen ani vyráběn v ruských nebo sovětských laboratořích.

Vladimir Uglev podle dnešní zprávy ruského informačního webu The Bell řekl novinářům, že novičok byl vyvinut v programu zvaném Foliant, jehož cílem bylo vytvořit sovětskou obdobu amerického nervově paralytického plynu VX.

Substancí označovanou jako novičok byli 4. března v jihoanglickém Salisbury podle Londýna otráveni dvojitý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Británie z odpovědnosti za útok obvinila Moskvu, která jakýkoli podíl na otrávení Skripalových popírá. Obviňuje přitom pět států včetně Česka a Slovenska, že použitá látka mohla pocházet od nich.

Uglev, který je nyní v důchodu, na vývoji látky pracoval spolu s dalším vědcem Vilem Mirzajanovem, který nyní žije v USA. Projekt podle něj vedl vědec Pjotr Kirpičov, pracovník Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT), který je prý skutečným "otcem" jedu.

Podle Ugleva se pod názvem novičok, který vznikl mimo vývojové laboratoře, skrývá skupina čtyř jedovatých látek, které chemik označil podle data jejich vzniku jako A-1972, B-1976, C-1976 a D-1980. První tři jsou v tekutém stavu, čtvrtá je prášek. Jde o organické sloučeniny fosforu s nervově paralytickým účinkem, které se odlišují způsobem vytvoření i bojového užití.

Ve skupině vedené Kirpičovem vzniklo podle Ugleva několik set modifikací látek tohoto typu. "Žádné nově vyvíjené látky je svými toxickými vlastnostmi nemohou překonat," řekl vědec. Jednou z těchto substancí byli v roce 1995 v Rusku otráven bankéř Ivan Kivelidi a jeho sekretářka. Látku, která byla aplikována na telefonní sluchátko, vyvíjela Uglevova skupina, několikrát byl prý tenkrát vyslýchán policií.

Otravné látky se vyvíjely na zakázku sovětského ministerstva obrany, řekl Uglev. Skupinu novičok podle něj vyráběly laboratoře v povolžském městě Volsk. Podle dřívějších informací šlo o město Šichany, které je od Volska vzdáleno 13 kilometrů. Obě města jsou nepřístupná cizincům.

Související

Více souvisejících

Rusko Vědci chemie Novičok (nervový plyn) Chemické zbraně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy