Maďarské volby: Orbán nemusí být absolutní vítěz, rozhodnout může Soros i EU

Budapešť - Maďaři dnes volí do maďarského parlamentu. Největší šance je připisována straně Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, která vyhrála i parlamentní volby v roce 2010 a 2014. Ačkoliv se očekává jeho vítězství, volby mohou skončit úplně jinak kvůli komplexnímu maďarskému volebnímu systému. Podle opozice velmi vysoká volební účast též může být pro Orbána problémem.

K hlasování se ve volbách  je oprávněno asi 8,3 miliónů voličů. Patří mezi ně asi více než 378 000 lidí žijících v zahraničí. Orbán je považuje za jeden z centrálních komponentů své strany a během minulých let se pokoušel všemožnými způsoby si koupit jejich přízeň, např. ulehčením získání dvojího občanství či aspoň jejich rétorickou podporou jako stálých členů maďarského národa.

Občané odevzdávají dva hlasy - jeden pro kandidáta ve svém okrese a jeden pro stranu. Ze 199 křesel v parlamentu pochází 106 z těchto okresních hlasů, zbylých 93 je rozděleno podle hlasů pro každou stranu. Maďaři žijící a působící v zahraničí volí pouze strany.

Před tím, než Fidezs získal ústavní většinu v roce 2010, bylo v parlamentu výrazně více míst – 386. Orbánovo seškrtání podle kritiků škodí menším stranám a zvýhodňuje ty věší – jako je právě Fidezs. Opoziční strany se snaží tuto nevýhodu zvrátit tím, že se spojí a kandidují jednoho silného kandidáta. Takto to učinili u doplňovacích komunálních voleb ve městě Hódmezővásárhely, kde měl Orbán vždy silnou základnu. Přesto opozice zde dokázala zvítězit.

Některé průzkumy naznačují, že Maďaři už jsou unaveni z Orbánova dlouhého vládnutí a touží po změně. Podle březnového výzkumu fóra Závecz Research dokonce až 46 procent maďarských voličů touží po změně vlády, 40 procent jich pak chce, aby Orbán zůstal u moci. Zbylí dotazovaní uvedli, že nevědí. Podle nezávislého analytika Gábora Töröka si autoritářský premiér dokázal vybudovat silný vztah se svými voliči za cenu toho, že se výrazně odcizil těm, co touží po změně.

O volby je největší zájem od roku 1998. Šéf maďarských socialistů, Gergely Karácsony, to považuje za znak nespokojenosti s dosavadní Orbánovou vládu a znak toho, že Maďaři touží po změně. Pokud by byl jeho předpoklad správný, mohlo by dojít k tomu, že Obrán sice vyhraje volby, na rozdíl od předchozích vítězství ale nebude mít ústavní většinu.

Orbán svou kampaň vystavěl na velmi tvrdé rétorice proti imigrantům, neziskovým organizacím a v konspiračních kruzích velmi nenáviděnému miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi. Stranou nezůstala ani EU. Orbán se tváří jako zachránce křesťanských konzervativních hodnot a suverenity Maďarska, která má být pod útokem liberálních kruhů z Bruselu.

Orbánovy slabiny

Tato útočná rétorika mu však může i uškodit. Média v posledních dnes přinesla dopis, kde Orbán žádá stipendium na britské univerzitě právě od Sorose. Orbána pracoval na částečný úvazek v Sorosově filantropické nadaci a Soros též financoval ranou Fidezs, která se na počátku své existence projevovala liberálně. Voliči by mohli vnímat Orbána jako pokrytce.

Podobně kontroverzní je i Orbánův postoj k EU. Hospodářsky dobré výsledky, kterými se Orbán rád ohání, jsou podle kritiků výsledkem značného počtu podpor, které EU Maďarsku věnovala a které v některých letech tvořily až 6% maďarského HDP. Respektovaný ekonomický deník The Economist uvádí, že EU praktiky financuje politického vůdce, který vybudoval klientelistický, korupční systém, v němž se k eurodotacím a státním zakázkám dostávají Orbánovi známí. I toto by mohlo být ze strany maďarské veřejnosti vnímáno jako pokrytectví. Maďaři navíc se nezdají být přílišnými příjemci euroskeptických nálad - členství Maďarska v EU si přeje 82% lidí, podle nedávných průzkumů.

Nespokojenost s Orbánem se zdá rezonovat zvláště mezi mladými. Server Euronews vyzpovídal některé z nich. Vadí jim, že Orbán učinil zemi „směšnou“ v očích ostatních států a jsou znechuceni jeho agresivní rétorikou. The Economist poznamenává, že mladí obyvatelé Budapeště chtějí, aby měli víc životních příležitostí. Podle průzkumu agentury Republikon Institute 40% lidí ve věku mezi 18 a 24 let zvažuje, že země opustí, nebo má v rodině někoho, kdo se touto myšlenkou zabývá. Od doby, co Maďarskou vstoupilo do EU, zemi opustilo půl miliónů Maďarů, a to zejména mladých, svobodných a vysokoškolsky vzdělaných.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.
Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko volby v Maďarsku Volby 2018

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy