Arménský premiér Sargsjan podlehl tlaku? Po vlně protestů oznámil rezignaci

Jerevan - Arménský premiér Serž Sargsjan dnes oznámil, že odstoupí z funkce. Učinil tak pod tlakem masových protivládních protestů, které trvají už více než deset dnů a které ochromily zemi. Vláda vzápětí na mimořádném zasedání rozhodla, že ji zatím povede první vicepremiér Karen Karapetjan. Agentura TASS uvedla, že celá vláda má podle zákona odstoupit, jakmile prezident Armen Sarkisjan přijme Sargsjanovu demisi.

Sargsjan, který do funkce nastoupil teprve nedávno po deseti letech v úřadu prezidenta, loni prosadil zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice si tím chtěl udržet vliv nad politikou.

"Chci se obrátit k těm, kteří požadují mé odvolání. (Vůdce opozice) Nikol Pašinjan měl pravdu, já jsem se mýlil. Existuje několik řešení této situace, ani jedno z nich však není pro mě. Odcházím proto z funkce premiéra a hlavy státu," cituje agentura TASS ze Sargsjanova prohlášení. "Plním vaše požadavky. Přeji naší vlasti mír, harmonii a zdravý rozum," dodal.

Premiérovo oznámení, že odstupuje, následovalo podle listu Kommersant poté, co se k tisícům demonstrantů připojili "lidé ve vojenských uniformách" - podle ministerstva obrany část vojáků z brigády určené pro mírové mise neuposlechla rozkazu, aby zůstala v kasárnách a nepletla se do politiky.

Masové protesty, které na řadě míst v Arménii propukly už 13. dubna, uspořádal opoziční předák Nikol Pašinjan. Ten minulý týden ohlásil začátek pokojné "sametové revoluce". Pašinjan se v neděli se Sargsjanem krátce sešel. Když ale trval na tom, že bude jednat výlučně o odstoupení šéfa kabinetu, Sargsjan schůzku ukončil, a Pašinjan byl o několik hodin později zatčen. Do ulic pak vyšly desetitisíce lidí. Pašinjan byl dnes propuštěn na svobodu a vzápětí se přidal k demonstrantům.

Desítky tisíc lidí v centru Jerevanu nyní slaví Sargsjanovu demisi, sváteční ovzduší vládne i v dalších arménských městech, uvedla agentura Interfax s odvoláním na arménská média.

Karapetjan, který byl předsedou vlády od září 2016 do dubna 2018, se v uplynulých dnech zasazoval za propuštění uvězněných opozičních politiků na svobodu, poznamenal list Gazeta.ru o staronovém šéfovi vlády, který dříve působil v energetice, a to i ve službách ruského koncernu Gazprom.

Ruské reakce na Sargsjanovo odstoupení Kommersant charakterizoval jako smíšené: poslanec Leonid Kalašnikov hovořil o "ušlechtilém gestu" státníka, který se rozhodl předejít vážnému konfliktu v zemi, místopředseda sněmovny Igor Lebeděv zase poznamenal, že nikdo nedokáže snášet, aby zemi vládl po desetiletý jediný člověk, nezbytné je podle něj střídání u moci.

Poslanec vládní strany Jednotné Rusko Konstantin Zatulin vyjádřil nad demisí politování: Arménii totiž čeká období nejistoty a nelze říci, zda se protestující spokojí s touto demisí, anebo se pokusí sami uchopit moc. Každopádně blesková demise podle něj svědčí o tom, že se situace v zemi vyhrotila do krajnosti a hrozilo krveprolití, tuto hranici však Sargsjan nechtěl překročit.

"Arménie, Rusko bude navždy s tebou!" vzkázala přes facebook mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Související

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

Více souvisejících

arménie Armen Sarkisjan Serž Sargsjan

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy