Alláh čtyři ženy povolil. Nemůžete nám to zakázat, obhajoval polygamii vůdce Čečenska

Moskva - Vůdce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov znovu veřejně obhajoval polygamii, která je v Rusku zakázaná.

Zvyk mít více žen podle něj nikdy z Čečenska nezmizel, a to "ani v dobách Sovětského svazu", a "je nemožné nám to zakázat".

"Nejsem od toho, abych dával muslimům povolení, to Alláh nám povoluje mít čtyři ženy," prohlásil ve zpravodajské televizi Rossija 24 Kadyrov, který své muslimské zemi vládne od roku 2007 a prosazuje konzervativní formu islámu.

Kadyrov označil sňatky uzavřené na radnicích, tedy úředně uznaná manželství, za první krok k rozvodům a ke zničení rodiny, protože takové sňatky svědčí o tom, že si manželé nedůvěřují. "K čemu je to zapotřebí? Je to kvůli tomu, aby si rozkradli majetek, až se rozvedou. Vymyslili to kvůli zákeřným cílům," prohlásil.

Současně odmítl pověsti, že se chystá v autonomní republice polygamii uzákonit. "Žijeme ve světském státu," podotkl. "Na legislativní úrovni o tom neuvažujeme, ale jestli miluješ, ožeň se a vyživuj. Neříkáme, aby si (muž) všechny čtyři ženy vzal na radnici. Říkej jim, jak chceš, ale podle našeho vyznání je to zákonná manželka. A radnice, to je první krok ze zákona k tomu, aby se rodina rozpadla," prohlásil.

V podobném duchu se Kadyrov vyjadřoval v médiích už několikrát i dříve, kdy dával najevo, že je špatné mít více milenek, ale více manželek je v pořádku.

Předloni vyvolal v Rusku skandál sňatek sedmačtyřicetiletého čečenského policejního náčelníka Nažuda Gučigova se sedmnáctiletou nevěstou, která se stala jeho druhou manželkou. Za svědka šel novomanželům Magomed Daudov, Kadyrovův blízký spolupracovník. Při svatebním přípitku prohlásil, že mnohoženství je třeba v Čečensku legalizovat, protože je dávno zavedenou praxí.

Podle znalců podobné poměry panují i v Dagestánu a Ingušsku.

Sám Kadyrov, chráněnec ruského prezidenta Vladimira Putina, má podle dostupných údajů jedinou manželku, oba pocházejí ze stejné vsi a m

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Ramzan Kadyrov čečensko polygamie Rusko

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy