Arménská vládní strana hasí napětí v zemi, učinila neobvyklý krok

Jerevan - Arménská vládnoucí strana dnes oznámila, že nepostaví svého kandidáta na premiéra. Jediným uchazečem tak je zatím opoziční lídr Nikol Pašinjan, který už dva týdny vede protivládní protesty. Právě tyto demonstrace vedly v pondělí k demisi premiéra Serže Sargsjana. O novém předsedovi arménské vlády má parlament hlasovat v úterý 1. května. Pašinjan v reakci na oznámení vládnoucí strany nepostavit kandidáta na premiéra podle agentury TASS uvedl, že protesty budou i tak pokračovat.

"Rozhodnutí republikánů není ani špatné, ani dobré," řekl Pašinjan. Dodal, že je potřeba, aby všechny frakce podpořily "národního kandidáta". Uvedl též, že plány opozice se nezměnily a že v neděli "začnou hromadné akce a protesty po celé zemi". V pondělí se má podle něj konat na jerevanském náměstí Republiky "největší mítink v historii arménského národa".

Vládnoucí Republikánská strana dnes oznámila, že svého kandidáta na premiéra nepostaví, aby se vyhnula dalšímu napětí, řekl mluvčí strany Eduard Šarmazanov novinářům. Podle agentury APA padlo toto rozhodnutí po setkání Sargsjana s úřadujícím premiérem Karenem Karapetjanem. Před tím s oběma hovořil i prezident Armen Sarkisjan.

Zda poslanci opozičního lídra Pašinjana v úterý schválí, ale není jisté. Většinu v parlamentu má totiž Republikánská strana. "Uvidíme, jací kandidáti se představí, a pak rozhodneme, pro koho budeme hlasovat," řekl dnes mluvčí strany Šarmazanov. Podle APA je jediným kandidátem zatím Pašinjan. Republikáni mají v parlamentu většinu 58 ze 105 poslanců.

Arménie prožívá politickou krizi v důsledku mohutných protivládních demonstrací, které trvají už dva týdny v metropoli, ale i v řadě dalších měst. Účastníci požadovali odchod premiéra Sargsjana, který do tohoto úřadu nastoupil poté, co byl deset let prezidentem země. Demonstranti chtějí, aby vládu vedl opoziční lídr Pašinjan. Ten by pak měl připravit nové volby podle nového volebního zákona. Pašinjan dnes svolal na neděli další demonstrace.

Příští parlamentní volby by se zatím měly konat až v roce 2022. Pokud se ale parlamentu dvakrát nepodaří zvolit nového premiéra, musí se konat nové volby, uvedla agentura Reuters.

Související

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

Více souvisejících

arménie Serž Sargsjan Armen Sarkisjan

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy