Vůdce protestů v Arménii byl oficiálně navržen na premiéra

Jerevan - Vůdce protestů v Arménii, které způsobily pád dlouholetého prezidenta a nového premiéra Serže Sargsjana, byl dnes oficiálně nominován na premiéra. Nikol Pašinjan již ohlásil svůj první krok po případném zvolení: postará se, aby se co nejdříve uskutečnily poctivé a transparentní předčasné parlamentní volby. O osobě budoucího premiéra by měl parlament rozhodnout v úterý, výsledek hlasování bude ale zřejmě do poslední chvíle nejistý.

Dosud vládnoucí Sargsjanova Republikánská strana o víkendu oznámila, že vlastního kandidáta nepostaví a že Pašinjanovu kandidaturu nebude blokovat, pokud ho podpoří všechny tři opoziční strany. Pašinjan se stane premiérem, pokud získá alespoň 53 hlasů z celkem 105 poslanců.

Zatím má ale podle informací jerevanských médií k dispozici jen 47 hlasů. Podporu mu slíbilo opoziční uskupení Cesta ven (Jelk) s devítí poslanci v parlamentu, opoziční blok Carukjan s 31 zákonodárci a levicová nacionalistická Arménská revoluční federace (Dašnakcuťun) se sedmi poslanci. Pašinjan tedy ke zvolení premiérem potřebuje ještě nejméně šest hlasů z Republikánské strany, která má v parlamentu většinu 58 poslanců.

S cílem získat hlasy republikánů dnes Pašinjan navštívil jejich poslanecký klub. Podle mluvčího strany Eduarda Šarmazanova ale Republikánská strana k jednotnému stanovisku zatím nedospěla. "Mne nepřesvědčil, ale je to jen mé osobní stanovisko," řekl mluvčí.

Konečné stanovisko republikánů se podle Šarmazanova poslanci dozvědí až před úterním hlasováním. "Naše rozhodnutí oznámí šéf parlamentní frakce. Ať bude jakékoli, budeme hlasovat jednotně," prohlásil mluvčí.

Pašinjan dnes prohlásil, že v případě pověření vedením kabinetu vytvoří "vládu shody". Pokud jde o její složení, o ničem konkrétním se ještě nerozhodlo. "Zatím jsem jen kandidát na premiéra. Ale mým prvním krokem bude vytvořit záruky, že se uskuteční zákonné, čestné a spravedlivé volby," řekl Pašinjan novinářům. Pesronální čistky prý nedopustí.

Termín předčasných parlamentních voleb ještě nebyl stanoven, opoziční předák se dříve vyjádřil, že by si je přál do dvou měsíců. "Naším cílem je vykořenit korupci a zajistit nezávislosti všech složek moci," řekl.

Protesty v zemi vypukly poté, co byl premiérem zvolen Serž Sargsjan, který byl předtím deset let prezidentem. V této funkci prosadil ústavní změny, které rozšířily pravomoci parlamentu a premiéra. Podle opozice to udělal proto, aby se udržel co nejdéle u moci. V letošních březnových prezidentských volbách už totiž nesměl kandidovat.

Jerevanská univerzita, která před 23 lety Pašinjana vyloučila v posledním ročníku studia žurnalistiky za neomluvenou absenci na přednáškách, dnes ohlásila, že je připravena postarat se o opětovné přijetí dvaačtyřicetiletého politika, aby mu mohla vydat diplom. Vedení univerzity podle agentury TASS takto zareagovalo na petici studentů a sérii článků o někdejší křivdě.

Související

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

Více souvisejících

arménie Nikol Pašinjan Serž Sargsjan

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy