Přes Turecko přichází devětkrát víc imigrantů než loni

Brusel - Přes Turecko do Evropské unie přichází v poslední době opět více migrantů. V první třetině letošního roku se počet lidí, kteří nelegálně překročili pozemní turecko-řecko hranici, zvýšil oproti stejnému období loni devítinásobně, informovala dnes Evropská komise.

Výrazně vzrostl také počet migrantů, kteří přeplouvají z Turecka přes Egejské moře na řecké ostrovy. Podle komise vzrostl meziročně téměř o 70 procent.

Hranici Turecka s Řeckem za prvních 18 týdnů letošního roku nelegálně překročilo 6108 lidí, přes moře se na řecké ostrovy za stejné období dostalo 9349 migrantů. Většina z nich podle údajů EK pochází ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a Turecka.

Zda za zvýšený počet migrantů přicházejících do Řecka mohou méně důsledné kontroly tureckých pohraničníků, není podle agentury DPA jasné. Vláda v Ankaře v minulosti nicméně EU několikrát hrozila, že otevře své hranice, pokud jí Brusel nevyjde ve sporných otázkách vstříc. Turecko požaduje například bezvízový styk s unií.

V roce 2016 evropská osmadvacítka uzavřela s Tureckem dohodu, podle které by měli být všichni migranti, kteří přijdou z Turecka do EU nelegálně, vráceni zpět. Unijní země na oplátku slíbily Ankaře mimo jiné finanční pomoc pro uprchlíky žijící na území Turecka.

Evropský komisař pro otázky vnitra a migrace Dimitris Avramopulos dnes upozornil, že navzdory tomu, že z Turecka do Řecka přichází stále více migrantů, je situace stále výrazně lepší než před uzavřením dohody s Ankarou. "Mohu vám říci, že situace je pod kontrolou," řekl Avramopulos. Migrační dohoda s Tureckem podle něj funguje.

Evropská unie podle Avramopulose v řešení migrace učinila v poslední době pokrok, stále ale zůstává mnoho práce, například při budování společné pohraniční a pobřežní stráže. Eurokomisař zároveň odmítl, že by EU na turecké-řecké hranici chtěla postavit plot. "Jsme proti stavění zdí," řekl. "Evropa nikdy nebude pevností," dodal.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Imigranti z Afriky a Blízkého Východu migrace uprchlíci evropa

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy