Putin je na vrcholu? Expert promluvil o ruském "zázraku"

NÁZOR - Při otevření Kerčského mostu minulý týden Vladimir Putin užil k popisu nové stavby náboženskou terminologii, poukazuje Andrej Kolesnikov v komentáři pro server Moscow Times. Politický analytik z think tanku Carnegie Moscow Center připomíná, že podle ruského prezidenta je devatenáctikilometrové spojení mezi Ruskem a Krymským poloostrovem "zázrakem".

Posvátné místo pro Rusy

Rusko dávalo anexi Krymu historický a náboženský nádech od samotného začátku, konstatuje Kolesnikov. Podotýká, že Putin ve svém projevu před oběma komorami ruského parlamentu po sporném krymském referendu na jaře 2014 o poloostrově mluvil, jako by šlo o posvátné místo pro Rusy.

"Svým způsobem je most kulminací ruského autoritářství a vrcholem Putinova režimu," soudí odborník. Uvádí, že jde o symbol historického sjednocení "ruského lidu", byť se během úterního slavnostního otevření Putin prezentoval jako obyčejný člověk, když oblečen v džínech usedl za volant kamionu kamaz, aby přes most poprvé přejel.

Putin působí světsky, jak se v sovětských dobách tradovalo o Leninovi, ale zároveň je synonymem pro Rusko a jeho vlajku, epicentrem vlasteneckých rituálů, tvrdí expert. Dodává, že most je zároveň symbolem oligarchického kapitalismu, jelikož byl postaven stavební firmou, kterou vlastní jeden z nejbližších Putinových spolupracovníků, jeho někdejší partner z juda Arkadij Rotenberg, zatímco kamion, který Putin řídil, vyrábí společnost patřící do impéria dalšího oligarchy blízkého prezidentovi, Sergeje Chemezova.

Podle známého rčení čelí Rusko dvěma věčným problémům - bláznům a silnicím - a otevřením Kerčského mostu Putin ukázal, že dokáže oba vyřešit, pokračuje analytik. Připomíná, že co do infrastruktury není Rusko zrovna nejvyspělejší zemí, přesto nyní má tento inženýrský zázrak, byť postavený na základě nizozemské technologie, jejíž užití bude možná ještě vyšetřováno, protože mohlo porušit západní sankční režim.  

"A nejsou tam žádní blázni: most řeší problém izolace Krymu od Ruska. Měl by posílit počty turistů navštěvujících poloostrov. Ale, co je nejdůležitější, jde o důkaz světu o ruských schopnostech a o měkké síle úřadů pro domácí (publikum)," píše Kolesnikov. Neopovažuje za překvapivé, že otevření doprovázelo mnoho pompy a téměř hysterická míra vlastenectví, zahrnující propagaci mostu v moskevském historickém obchodním centru na Rudém náměstí či obrázky stavby na jízdenkách pro moskevské metro.

Debata o vrácení poloostrova je u konce

Tento "zázrak" má pochopitelně svou cenu, jelikož za stavbu samotnou byly utraceny téměř 4 miliardy dolarů, což je ovšem pouze začátek enormních investic, které mají posílit ruskou národní hrdost, konstatuje analytik. Vysvětluje, že ekonomicky izolovaný poloostrov se stává pomyslnou černou dírou pro ruský federální rozpočet, přičemž tamní dva federální subjekty - Republika Krym a město Sevastopol, kde se nachází ruská námořní základna - patří mezi největší příjemce státních financí v Rusku.  

Statistická analýza ekonomky Natalie Zubarevičové ukazuje, že státní investice na Krymu se loni celkově více než zdvojnásobily a v případě Sevastopolu vzrostly o 65% a s Krymem je nějak spojena celá čtvrtina investic z ruského federálního rozpočtu, zdůrazňuje expert. Připomíná, že mezitím poklesly reálné příjmy v 65 a 85 ruských regionů, průměrně o 1,1%, zatímco příjmy obyvatel Krymu loni vzrostly o 13%.  

Krymu a Sevastopolu se dostalo obrovské finanční podpory motivované tím, co je dnes obecně nazýváno "geopolitickými důvody", uvádí Kolesnikov. Deklaruje, že most je součástí této podpory i jejím symbolem, jelikož jde o znamení dalšího ruského vítězství, a tedy Putinova vítězství, které je o to cennější, protože se odehrává tak blízko Ukrajině a jejím západním podporovatelům.  

V neposlední řadě jde podle analytika potvrzení začlenění Krymu do Ruska, jak fyzického, tak politického. "Jakékoliv smlouvání o tom, za jakých podmínek by Rusko mohlo vrátit Krym Ukrajině je nyní definitivně zbytečné a prázdné," uzavírá Kolesnikov.

Související

Více souvisejících

Rusko Ukrajina Krymský most Krym Vladimír Putin

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy