Přežil útok v Manchesteru, teď svým příběhem dojal celý svět

Manchester - Je to právě rok, co sebevražedný útočník odpálil bombu v davu po koncertu Ariany Grande v Manchesteru. Zabil 22 lidí a 119 zranil. Jedním ze zraněných byl i Martin Hibbert. Jeho příběh přináší televize Skynews.

Martinův příběh začíná na vánoce 2016. Jeho dcera byla velikou fanynkou Ariani Grande. Martin ji proto pod stromeček koupil 2 lístky do VIP zóny na koncert, který se měl konat 22. května 2017.

Před koncertem šli spolu na luxusní večeři a koncert si skvěle užili. Když v dobé náladě odcházeli, nic nenapovídalo tomu, že chvíle štěstí promění v tragédii. V odcházejícím davu se odpálil sebevražedný atentátník Salman Abedi. Život Martina i jeho milované dcery se navždy změnil.

„Poslední co si pamatuji, je moje zraněná dcera na podlaze,“ vzpomíná dnes Martin.  Sám však byl těžce zraněn.  Po celém těle od hlavy až k patě měl zabodnuto 22 šroubů, které měl útočník v bombě místo šrapnelů.

Jeden šroub zasáhl pravou stranu krku. Přeťal dvě hlavní tepny a prošel až do hrdla a Martin jej nakonec spolknul. Druhý šrapnel přeťal míchu. Martin už nikdy nebude chodit a zbytek života Martin stráví na invalidním vozíku.

Martinova dcera byla zasažena jedním šroubem. Ten bohužel prošel mozkem.

Strávila čtyři měsíce v umělém spánku a přežila. Domů se vrátila až v únoru 2018.

Má však vážně poškozený mozek a v současné době není schopna chodit, mluvit nebo se sama najíst.  Rehabilitace bude trvat roky. Je zde naděje že se částečně zotaví, ale následky si ponese po celý život.

Martin strávil pět měsíců v nemocnici a na spinální jednotce v Southportu. Domů vrátil se v říjnu 2017. „Bylo to poprvé, co jsem byl v nemocnici přes noc,“ vzpomíná Martin, „Byt tak dlouho pryč od rodiny bylo těžké.“

Musel se také přestěhovat. Jeho dům v Yorkshiru totiž nebyl bezbariérový.

Rozhodl se přestěhovat do Boltonu, kde se narodil, má zde rodinu a přátele a začal si zvykat na život na invalidním vozíku.

Martin se však nevzdává. Na vozíku začal závodit. Svůj první závod absolvoval v Manchesteru 20. Května. Další závody bude organizovat sám a výtěžek z nich půjde na jeho charitativní organizaci.

„Tato charita bude získávat finanční prostředky pro tři nemocnice, které zachránily naše životy,“ říká Martim.  Pro nemocnice Salford Royal, North West Spinal Unit a Manchester Children's Hospital by chtěl do maratónu v Bostonu v roce 2019 získat 1 milion liber.

Chce také napsat knihu o svém osudu a momentálně jedná s několika vydavateli.

Dnešní den by chtěl Martin strávit se svojí rodinou. Přesně před rokem se mu změnil život od základu. A přesto že by mohl rezignovat, pokračuje dál, pomáhá ostatním a snaží se vidět budoucnost ve světlých barvách.   

Související

Útok v Manchesteru

Britská MI5 nevyužila příležitost, aby zabránila atentátu v Manchesteru

Britská kontrarozvědka MI5 nepracovala dostatečně rychle se zásadními informacemi a nevyužila tak příležitost k tomu, aby zabránila atentátu po koncertě zpěvačky Ariany Grandeové v Manchesteru v roce 2017. Vyplývá to z poslední zprávy veřejného vyšetřování tragédie, při níž bylo zabito 22 lidí včetně dětí. MI5 "hluboce lituje" toho, že nedokázala útoku zabránit, řekl dnes podle agentury Reuters šéf služby Ken McCallum.

Více souvisejících

výbuch v aréně v Manchesteru (23. května 2017) Terorismus Salman Abedi (útočník z Manchesteru)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy