Ruská armáda je pořád jen sbírka sovětského harampádí, tvrdí Američané

Názor - Na přehlídce 9. května se sice na Rudém náměstí v Moskvě objevily supermoderní zbraně jako tanky Armata, stíhačky 5. generace Su-57 nebo těžké drony, situace ruské armády, podle amerických vojenských specialistů Richarda Connollyho a Mathieua Boulegua píšících pro National Interest, vůbec tak růžová není.

Autoři analyzovali nový plán investic Ruska do obrany pro léta 2018-2027 GVP 2027, který má nahradit současný plán GVP 2020.

Ten podle autorů splnil většinu svých cílů. Jednalo se o první plán od konce studené války, který počítal s vývojem nových zbraní a jejich zařazením do výzbroje. Stroje Armata, protiletadlové systémy S-400, stihačky SU-57, ponorky třídy 885 nebo nové drony dokazují, že byl GVP2020 celkem úspěšný. Až na S-400 však tyto stroje nedostali do masové výroby, a Rusko je stále závisle na konstrukcích z dob Sovětského svazu jako je Mig-29, SU-37, tank T-90 nebo ponorky třídy Kilo.

Ruská armáda dle nich je stále, i přes značný pokrok u vybraných formací, poměrně zastarale vyzbrojený obr, který má problémy s kvalitou zbraní, které jsou ji dodávány. Právě program GVP2027 by to měl změnit a dostat i k normálním jednotkám supermoderní zbraně. V jeho realizaci však oba odborníci nevěří.

Celkem má do nového plánu Rusko investovat 19 bilionů rublů. To je podle obou odborníků nereálné. Varují především před nestabilitou rublu. Ten měl ještě v roce 2010 dvojnásobnou hodnotu, než má dnes. Pokud bude tedy jeho pokles pokračovat, porostou i náklady na celý program.

Vypočítávají také, že pokud by chtělo celý ambiciózní program Rusko splnit, musela by ročně jeho ekonomika růst o 2% HDP a musely by být zároveň omezeny investice do všeho ostatního, včetně zdravotnictví nebo sociálního systému.

Navíc s dalších oficiálních dokumentů je zřejmé, že v letech 2018-2020 bude rozpočet na obranu spíše stagnovat nebo dokonce klesat. Autoři předpokládají, že v roce 2027 na tom bude ruská armáda poněkud lépe než dnes. Bude to ale stále mix staré techniky z dob sovětských časů a moderních útvarů, které budou moci udeřit na hranicích Ruska proti jakýmkoliv menším problémům.

Ruská armáda a tedy ruští politici v čele s Vladimírem Putinem tedy spíše než aby kousali, budou více vrčet a ukazovat zuby.  Jejich reálná síla bude totiž značně omezená, předpovídají Boulegu a Conelly. 

Související

Více souvisejících

Ruská armáda Vladimír Putin Rusko tank T-14 Armata

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy