Členku kontroverzní skupiny Pussy Riot zatkla ruská policie

Moskva – V Rusku byla zadržena členka punkové skupiny Pussy Riot. Policie zatkla Mariju Aljochinovou za to, že neodpracovala 40 hodin obecně prospěšných prací, k nimž byla odsouzena loni v prosinci za nepovolenou demonstraci před sídlem ruské tajné služby FSB. 

Moskevský soud tak má rozhodnout, jak ji za neuposlechnutí potrestá, informovala agentura AP.

Aljochinová spolu s další aktivistkou loni v prosinci držela u sídla FSB, která je nástupkyní smutně proslulé sovětské tajné policie, založené právě před 100 lety, transparent s nápisem „Všechno nejlepší k narozeninám, popravčí".

Její společnice unikla zatčení, nikoliv však fotografka a fotograf, kteří akci fotili. Aljochinová jakoukoli vinu odmítla.

Aljochinová byla zadržena už dříve. Společně s dalšími dvěma členkami Pussy Riot v roce 2012 ji poslal moskevský soud na dva roky za mříže za předvolební výtržnosti v moskevské katedrále Krista Spasitele. Pětice členek Pussy Riot tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina. Odvolací soud změnil jedné z odsouzených punkerek nepodmíněný trest na podmíněný. Aljochinová a její kolegyně Naděžda Tolokonnikovová byly propuštěny na amnestii.

Související

Soud pro lidská práva Štrasburk

Pussy Riot vyhrály nad Ruskem, soud ve Štrasburku jim dal definitivně za pravdu

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) zamítl odvolání ruské vlády proti rozsudku v případu členek punkové skupiny Pussy Riot, odsouzených svého času v Rusku za výtržnost v hlavním pravoslavném chrámu země. Rusko bude muset během tří měsíců vyplatit odškodnění: Mariji Aljochinové a Naděždě Tolokonnikovové po 16.000 eurech (asi 415.000 Kč) a Jekatěrině Samucevičové 5000 eur (asi 130.000 Kč), uvedla dnes agentura Interfax. Kromě toho bude Rusko muset zaplatit Pussy Riot ještě 11.760 eur (asi 305.000 Kč) jako úhradu soudních nákladů.

Více souvisejících

Marija Aljochinová (Pussy Riot) Pussy Riot Rusko Skupina Pussy Riot

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 23 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy