Návrat do éry Brežněva? Třetina Rusů schvaluje okupaci Československa

Moskva - Ruské nezávislé sociologické středisko Levada udělalo průzkum v předvečer 50. výročí srpnové intervence do Československa. 36 procent Rusů považuje invazi za oprávněnou.

Zatímco 45 procent dotázaných mělo problém vyjádřit se, o co před 50 lety šlo, podle pětiny dotázaných vše zavinily "podvratné akce" Západu proti socialistickým státům. Skoro čtvrtina usoudila, že protisovětsky naladění politici v tehdejším Československu se pokusili o převrat, čehož důsledkem byl vpád vojsk. A skoro pětina Rusů si myslí, že v Československu vypuklo "povstání proti režimu, nastoleného Sovětským svazem".

"Výsledky průzkumu svědčí o tom, že se Rusko vrací k propagandě v duchu Brežněvovy éry," usoudil ředitel střediska, sociolog Lev Gudkov. 

Jen každý desátý z dotázaných ve věku od 18 do 35 let měl ponětí o událostech pražského jara 1968. "Mladí lidé nevědí a nechtějí vědět, co se stalo," usoudil Gudkov. "Myslím, že to je projev všeobecné amorálnosti velmoci, což se stalo základem pro ruskou imperiální obrodu za (prezidenta Vladimira) Putina a v podmínkách podpory pro anexi Krymu," dodal sociolog.

"Hlavními stoupenci násilného potlačení pražského jara byly NDR (východní Německo) a Polsko, jejichž vůdci se báli, aby se "jarem" nenakazily jejich země. Ale příčinou operace, známé pod krycím názvem Dunaj, se staly obavy sovětského vedení z možné ztráty kontroly nad Československem," poznamenal v připomínce výročí invaze internetový list Gazeta.ru. "Pražské jaro zahubil politický pluralismus, zaváděný Dubčekem. Hospodářské reformy Moskvu moc neznepokojovaly," dodal.

Související

Sovětská armáda Komentář

55 let od smlouvy o „dočasném“ pobytu sovětských vojsk. Z okupantů se stali mírotvůrci pouze na papíře

Před 55 lety, 16. října 1969, podepsali tehdejší premiéři Československa a Sovětského svazu, Oldřich Černík a Alexej Kosigyn, smlouvu o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na československém území. Vytvořili tím právní rámec pro další přítomnost cizích ozbrojených sil, které se do země dostaly o dva měsíce dříve v rámci nechvalně známé operace Dunaj, tedy potlačení pokusu o reformu diktatury KSČ armádami pěti členských států organizace Varšavské smlouvy. Přestože oficiálně šlo o spojenecké jednotky, které měly v případě války bojovat po boku těch československých, zůstaly vnímány jako okupační síla a potenciální nátlakový nástroj Kremlu.

Více souvisejících

Srpen 1968 Rusko průzkumy Leonid Brežněv (sovětský vůdce)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 14 minutami

před 15 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy