V Moskvě se zatýkalo při akci k Československu, Praha ostře protestuje

Moskva/Praha - Vzpomínkové akce na 50 let starý protest takzvaných osmi statečných proti okupaci Československa se dnes v Moskvě zúčastnilo několik desítek lidí. Tři z nich policie krátce zadržela. Kriticky se k zásahu postavil Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák i zástupci TOP 09 a KDU-ČSL.

Podle serveru OVD-Info se manifestace zúčastnilo asi 50 lidí, ruský opoziční list Novaja gazeta udával asi 30 účastníků.

Mezi zadrženými byli aktivista Sergej Šarov-Delone, synovec básníka a účastníka protestu v roce 1968 Vadima Deloneho, politik Leonid Gozman a Anna Krasovická, vnučka další účastnice 50 let staré demonstrace Natalje Gorbaněvské.

Gozman s Šarovem-Delonem skončili na chvíli ve vazbě, protože se pokusili rozvinout transparent Za vaši a naši svobodu. Právě toto heslo použilo 25. srpna 1968 osm statečných.

Krasovickou policie zadržela s nápisem, kterým žádala svobodu pro ukrajinského režiséra Oleha Sencova, který si v ruské věznici odpykává dvacetiletý trest za terorismus.

Irena Valentová z ministerstva zahraničí ČTK řekla, že všichni tři demonstranti byli zadrženi, předvedeni na policejní stanici a po provedení administrativních úkonů propuštěni. Česká ambasáda v Moskvě s nimi zůstává v kontaktu. 

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák dnes kritizoval zásah ruské policie. "Dobře, že si dnes v Moskvě připomněli protest před 50 lety. Špatně, že tři účastníci byli zadrženi. Se všemi jsme v kontaktu, jsou v pořádku a zdá se, že se to obejde jen pokutou v nižší sazbě," napsal Jindrák na twitteru.

Později ČTK řekl, že ruské úřady vznesly proti trojici obvinění z přestupku účasti na nepovolené demonstraci. Podle jeho informací je za takový přestupek maximální pokuta 30.000 rublů (9900 korun), zadrženým by ale měla hrozit pokuta do 10.000 rublů. 

Jindrák také řekl, že s prezidentem Milošem Zemanem o událostech nemluvil. Předpokládá ale, že Zemanův postoj k záležitosti bude podobný jako jeho. Připomněl, že Zeman v roce 2014 udělil demonstrantce z roku 1968 Natalji Gorbaněvské in memoriam medaili Za zásluhy I. stupně.

"Chování ruských úřadů je skandální a dokazuje, že se za 50 let příliš nezměnily. Putinovský režim není demokratický. Vláda ČR musí vyzvat tamní úřady, aby neprodleně propustila dnes zadržené demonstranty na Rudém náměstí. Před 50 lety jsme to neudělali. Dnes je to naše povinnost," uvedl v tiskovém prohlášení předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Odsuzuji dnešní zatčení tří demonstrantů připomínajících okupaci Československa na Rudém náměstí. Je vidět, že v Rusku slova demokracie a svoboda jsou stále sprostá i po 50 letech," napsal na twittreru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Web OVD-Info napsal, že shromáždění nebylo povolené kvůli hudebního festivalu, který se na Rudém náměstí koná od pátku do neděle 2. září. Na Rudé náměstí dnes přišel také účastník původního protestu Pavel Litvinov, policie ho okamžitě legitimovala. 

Demonstranti z Rudého náměstí z roku 1968 byli odsouzeni k vězení nebo k pobytu v psychiatrické léčebně, řada z nich později ze SSSR emigrovala. 

Padesátého výročí události se kromě Litvinov dožili jen Pavel Fajnberg a Taťjana Bajevová. Letos v červnu převzali za všech "osm statečných" v Praze z rukou tehdejšího ministra zahraničních věcí Martina Stropnického (ANO) cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka v zahraničí.

Dnes si moskevskou demonstraci z roku 1968 připomněli i lidé na pražském Václavském náměstí. Při happeningu se přihlásili i k ochraně nynějších ruských disidentů, když jeden z transparentů hlásil: "Vy jste tehdy stáli u vás i za nás. My dnes stojíme tady i za vaše lidi".

Související

Více souvisejících

Rusko okupace 1968 Moskva Pražský Hrad Rudolf Jindrák Jiří Pospíšil Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy