Nechá ho Rusko vyhladovět k smrti? Porota benátského festivalu žádá propuštění Sencova

Benátky - Porota filmového festivalu v Benátkách vyzvala Rusko, aby propustilo vězněného ukrajinského filmaře Oleha Sencova, který drží od května protestní hladovku a je v ohrožení života. Devět členů poroty včetně jejího předsedy, oscarového režiséra Guillerma del Tora, vyzvalo Moskvu, aby Sencova "nenechala vyhladovět k smrti". Proces s ním odsoudili jako nespravedlivý.

Sencova v srpnu 2015 odsoudil moskevský soud na 20 let za terorismus kvůli tomu, že se na jaře 2014 se svým společníkem pokusil na ukrajinském poloostrově Krym podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko. Režisér, známý kritikou anexe Krymu, obvinění z terorismu odmítl jako vykonstruovaná. Od letošního 14. května ve věznici drží protestní hladovku a mimo jiné požaduje propuštění 64 Ukrajinců, které pokládá za politické vězně.

Porota benátského festivalu ve svém pátečním prohlášení uvedla, že je "nadmíru znepokojena fyzickým stavem režiséra odsouzeného ruským vojenským soudem na 20 let vězení, který je už čtvrtým rokem ve věznici na Sibiři". Podle porotců mu byl trest vyměřen v nespravedlivém procesu, který nezohlednil jeho právo na obhajobu. Sencov od 14. května, kdy přestal přijímat potravu, zhubl už o 30 kilogramů. Jeho zdravotní stav se podle médií v poslední době prudce zhoršil.

V porotě festivalu v Benátkách je letos například americká herečka Naomi Wattsová, rakouský herec Christoph Waltz, italský režisér Paolo Genovese nebo dánská herečka Trine Dyrholmová. Festival končí dnes večer slavnostním udělením cen.

K propuštění Sencova již Rusko vyzvala řada zemí včetně USA, Francie i celé EU. K výzvě se připojilo i české ministerstvo zahraničí. Silnou podporu má režisér také mezi filmaři. Dopisem do Kremlu se za něj opakovaně zasazovali režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi, Aki Kaurismäki nebo Andrzej Wajda a také herecké hvězdy jako Johnny Depp nebo Meryl Streepová.

Související

Více souvisejících

Benátský filmový festival Oleg Sencov kultura Rusko

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy