Starostou Moskvy bude opět Putinův spojenec, volby vyhrál drtivě

Moskva - Starostou ruské metropole Moskvy bude nadále blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Sergej Sobjanin. Rozhodly o tom nedělní volby, v nichž získal téměř 70 procent hlasů. Informovala o tom dnes ráno agentura TASS s odvoláním na výsledky po sečtení 92 procent hlasů.

Místní volby se ve druhý den uplynulého víkendu konaly ve 26 regionech Ruska. V jejich rámci volili také Moskvané svého starostu.

Podle údajů agentury TASS Sobjanina podpořilo 69,72 procent hlasujících voličů. Druhý skončil s propastným odstupem komunistický kandidát Vadim Kumin, který dostal jen 11,54 procenta hlasů.

Jak se však očekávalo, volební účast byla v ruské metropoli nízká - jen 30,28 procenta. Při předchozích volbách moskevského starosty 8. září 2013, kdy rovněž zvítězil Sobjanin, přišlo k hlasovacím urnám také jen 32,07 procenta.

Neoficiální výsledy podle agentury Interfax nepřinesly žádná překvapení, celkovým vítězem komunálních voleb se stalo vládní hnutí Jednotné Rusko. Ve 22 z 26 regionů, kde se rozhodovalo o obsazení postu gubernátora, bylo o vítězi rozhodnuto už v prvním kole.

Druhé kolo čeká voliče v Přímořském a Chabarovském kraji na ruském Dálném východě, ve Vladimirské oblasti a v Chakaské autonomní republice na jihu Sibiře. V těchto regionech se zástupcům Jednotného Ruska úspěšně postavili kandidáti komunistů a nacionalistů. Kromě nich zaznamenala dílčí úspěchy i regionální politická hnutí.

Podle předsedkyně ústřední volební komise Elly Pamfilovové hlasování se uskutečnilo velmi klidně, informací o porušení volebních procedur bylo málo.

Související

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Více souvisejících

Moskva volby v Rakousku Rusko

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy