Útok Rusů proti OPCW? Putinův senátor "rozkryl", o co Západu v nové kauze jde

Obvinění, že se ruští agenti pokusili o hackerský útok proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jsou součástí plánu Západu, jehož cílem je udržovat aktuálním téma ruské agrese. V rozhovoru s listem Izvestija to uvedl šéf zahraničního výboru Rady federace (horní komora ruského parlamentu) Konstantin Kosačov. Ruská média očekávají další vlnu protiruských opatření.

Nizozemská ministryně obrany Ank Bijleveldová ve čtvrtek uvedla, že nizozemské úřady zmařili hackerký útok na OPCW letos v dubnu. Čtyři pracovníci ruské rozvědky byli zadrženi v hotelu u centrály OPCW, načež byli vypovězeni zpět do Ruska. Nizozemsko si zároveň předvolalo ruského velvyslance.

Nizozemské úřady u údajných agentů našli 20.000 eur (asi 515.000 korun), notebook, několik mobilních telefonů, anténu pro bezdrátové internetové připojení a účet za taxi z ulice, kde se v Moskvě nachází jedna z budov ruské vojenské rozvědky GRU, na letiště Šeremeťjevo. Rusové cestovali s diplomatickými pasy na jména Jevgenij Serebrjakov, Alexej Moreněc, Oleg Sotnikov a Alexej Minin.

Podle ruského ministerstva zahraničí jsou nová obvinění na adresu Ruska zinscenovanou propagandou a špionománií.

"Podle mě existuje nějaký zkoordinovaný plán, který má udržovat téma ruské hrozby. V tomto plánu jsou určité mezery, které je potřeba vyplnit informacemi. Za tím účelem se ze šuplíků vytahují příběhy z minulosti, které nejsou prokázané a na které Rusku nedávají možnost reagovat," řekl Kosačov.

Předseda zahraničního výboru mimo jiné upozornil, že postup nizozemských úřadů je zvláštní a nedopovídá normám mezinárodní spolupráce. "Výtky bylo třeba zveřejnit hned v dubnu. Je třeba stanovovat fakta, společné vyšetřování - nic z toho se nestalo, proto se podle mě jedná o provokace," dodal.

Pochybnosti nad novými obviněnými vyjádřil například i bývalý člen ruské rozvědky Pjotr Suslov. "Rusko je součástí OPCW a může tak oficiálně získávat od organizace informace. Nechápu, v čem byl smysl běhat houfem kolem centrály (OPCW). Je to zvláštní, rozvědka takto nefunguje," cituje Suslova list Kommersant.

Ruská média očekávají v souvislosti s dalším vyostřením rusko-západních vztahů novou vlnu protiruských opatření. Kommersant dnes napsal, že Západ nemá o ruské vině žádné pochybnosti vzhledem k výčtu důkazů, které nizozemský strana zveřejnila. Kosačov přitom poznamenal, že Moskva je už na odvetné kroky připravená.

Související

Syrský MiG-29

Vyšetřování útoku v syrské Dúmě: Provedla ho Asadova armáda, zní závěr

Útok chemickými zbraněmi na syrské město Dúmá provedlo v roce 2018 syrské vládní letectvo. Po dvouletém vyšetřování to ve své nové zprávě uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle ní lze prokázat, že v dubnu 2018 nejméně jeden vrtulník syrského letectva shodil na civilisty obydlenou oblast dva zásobníky s plynným chlórem. Na místě kvůli tomu zemřelo 43 lidí.
Chemické zbraně

ROZHOVOR: Před 25 lety se svět pokusil zbavit chemických zbraní. Jejich nasazení však hrozí dodnes, přiznává expertka SÚJB

Před čtvrtstoletím vstoupila v platnost Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní, k níž postupně přistoupily téměř všechny státy světa. Přesto v posledních letech došlo k několika případům, kdy byly tyto prostředky nasazeny. Vedoucí Oddělení pro zákaz chemických a biologických zbraní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, inženýrka Markéta Bláhová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjádřila naději, že tyto incidenty nepovedou k rehabilitaci chemických zbraní. Doufá, že budou i nadále považovány za krajně neetický, zbabělý a zavrženíhodný způsob boje. Dodává ovšem, že zneužití toxických chemikálií k teroristickým účelům, likvidaci osob či ničení životního prostředí zcela zamezit nelze.

Více souvisejících

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Rusko Nizozemí Hackeři

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 21 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy