Rusko dalo separatistům z Doněcka nové záruky, jejich šéf jednal s kremelským poradcem

Proruští separatisté z "lidové republiky" v ukrajinské Doněcké oblasti dostali od Ruska nové bezpečnostní záruky. Po jednání s kremelským poradcem Vladislavem Surkovem to dnes novinářům sdělil Denis Pušilin, který vykonává funkci šéfa doněckých vzbouřenců po smrti Alexandra Zacharčenka zabitého při srpnovém atentátu.

Povstalecká agentura DAN uvedla, že Surkov, který je považován za hlavního kremelského experta na vztahy s Ukrajinou, vysoce ocenil fungování všech správních struktur separatistů. "Dostali jsme záruky podpory ze strany Ruska ve všem, co se týká bezpečnosti a zvýšení životní úrovně občanů," prohlásil Pušilin.

Jakým způsobem bude Moskva bezpečnost "lidových republik" na východě Ukrajiny garantovat, se ve zprávě DAN neuvádí. Ukrajinské vedení obviňuje Moskvu z materiální podpory separatistů, z dodávek zbraní, ale i z přímé účasti ruských vojáků na operacích proti ukrajinské armádě.

Pušilin oznámil, že "humanitární pomoc" Ruska umožní povstalcům citelně zvýšit platy doněckých pracujících a omezit růst cen základních potravin. Pozval Surkova k návštěvě Doněcka, která se má uskutečnit do konce letošního roku.

Podle zprávy ruské agentury TASS se jednání zúčastnil i vysoce postavený pracovník ruské prezidentské kanceláře Alexej Filatov, který má nyní na starosti "humanitární a politickou" součinnost s doněckými a luhanským vzbouřenci.

Související

Denis Pušilin

Separatistický vůdce přiznal, že Lyman je napůl obklíčen ukrajinskou armádou

Ukrajinské síly z poloviny obklíčily okupované město Lyman v Donbasu a pravidelně ostřelují silnici z města, připustil dnes vůdce separatistů z mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin. Mluvčí ukrajinské armády veřejnoprávní vysílací stanici Suspilne řekl, že ukrajinské síly Lyman obkličují a mají pod palebnou kontrolou všechny cesty do města. Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) ukrajinská armáda Lyman již téměř obklopila.
Denis Pušilin

Separatisté ve čtyřech částech Ukrajiny vyhlásili referendum o připojení k Rusku

Ruskem kontrolované nebo okupované regiony na východě a jihu Ukrajiny dnes oznámily, že tento týden chtějí zahájit lidové hlasování o připojení k Ruské federaci. O záměru uspořádat referendum mezi 23. a 27. zářím podle agentur informovaly úřady samozvané Luhanské lidové republiky (LNR), Doněcké lidové republiky (DNR) a proruští představitelé částí Chersonské a Záporožské oblasti.

Více souvisejících

Denis Pušilin (Doněcký vůdce) Doněck (Ukrajina) Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy