Omezení pravomocí OPCW? Organizace smetla ze stolu čínsko-ruský návrh

Členské státy Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes odmítly čínsko-ruský návrh, který by omezil novou pravomoc organizace připisovat odpovědnost za útoky chemickými a jinými bojovými látkami. Proti návrhu, který se nelíbil Západu, hlasovalo na závěr dvoudenní výroční konference 82 členů OPCW, pro návrh jich bylo jen 30, informovala agentura Reuters.

Rusko a Čína usilovaly o zrušení červnového rozhodnutí, kterým smluvní státy OPCW na mimořádném zasedání organizaci pověřily i vyšetřováním osob, které jsou zodpovědné za chemické útoky. K tomu měl do roku 2017 mandát tým složený z expertů OSN a OPCW. Mandát ale nebyl prodloužen kvůli ruskému vetu.

Vytvoření nového expertního týmu OPCW, který by mohl připisovat odpovědnost za útoky chemickými zbraněmi a dalšími bojovými látkami, chtěly Moskva a Peking zabránit návrhem, o kterém se dnes hlasovalo. Podle nich totiž taková pravomoc nespadá do mandátu OPCW. Nakonec ale jejich návrh členské státy organizace jasnou většinou zamítly.

Vedoucí ruské delegace, náměstek ministra průmyslu a obchodu Georgij Kalamanov novinářům podle agentury TASS řekl, že OPCW dává v poslední době přednost politickým debatám o Sýrii či Salisbury a odsouvá stranou samu kontrolu chemických zbraní. Za "předčasnou" ale pokládá otázku odchodu Ruska z organizace. "Je předčasné mluvit o této otázce. Posoudíme nynější situaci a bezesporu Rusko z toho vyvodí určité závěry," řekl.

Stálý ruský zástupce v OPCW Alexandr Šulgin podobně označil za předčasnou i otázku případného snížení ruského příspěvku. "Nebudeme zabíhat tak moc dopředu. Teď je třeba omezit škody z přijatého rozhodnutí (o zvýšení rozpočtu OPCW na rok 2019 a o vytvoření mechanismu s právem stanovit viníky použití chemických zbraní)," zdůraznil diplomat podle TASS. Současně uvedl, že v organizaci stoupl počet států smýšlejících stejně jako Rusko, čímž se "zhatil plán západního tábora v čele s USA izolovat Rusko", a to "budí jistý optimismus".

V Organizaci pro zákaz chemických zbraní se v poslední době často střetávají západní státy včetně USA, Británie či Francie s Ruskem. Předmětem sporu se v minulosti staly chemické útoky v Sýrii, z nichž většinu podle Západu nařídil syrský prezident Bašár Asad, nad kterým ale Moskva drží ochrannou ruku.

Británie a její západní spojenci navíc Moskvu viní z letošního útoku nervově paralytickou látkou na bývalého dvojité agenta Sergeje Skripala, který pracoval pro ruské i britské zpravodajské služby, a jeho dceru Juliji v jihoanglickém Salisbury.

Na začátku října Nizozemsko obvinilo Ruskou federaci z pokusu o hackerský útok na OPCW sídlící v Haagu. Za dubnovým hackerským útokem podle Nizozemců stála ruská vojenská rozvědka GRU, jejíž čtyři údajní agenti byli po odhalení vyhoštěni.

Související

Syrský MiG-29

Vyšetřování útoku v syrské Dúmě: Provedla ho Asadova armáda, zní závěr

Útok chemickými zbraněmi na syrské město Dúmá provedlo v roce 2018 syrské vládní letectvo. Po dvouletém vyšetřování to ve své nové zprávě uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle ní lze prokázat, že v dubnu 2018 nejméně jeden vrtulník syrského letectva shodil na civilisty obydlenou oblast dva zásobníky s plynným chlórem. Na místě kvůli tomu zemřelo 43 lidí.
Chemické zbraně

ROZHOVOR: Před 25 lety se svět pokusil zbavit chemických zbraní. Jejich nasazení však hrozí dodnes, přiznává expertka SÚJB

Před čtvrtstoletím vstoupila v platnost Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní, k níž postupně přistoupily téměř všechny státy světa. Přesto v posledních letech došlo k několika případům, kdy byly tyto prostředky nasazeny. Vedoucí Oddělení pro zákaz chemických a biologických zbraní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, inženýrka Markéta Bláhová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjádřila naději, že tyto incidenty nepovedou k rehabilitaci chemických zbraní. Doufá, že budou i nadále považovány za krajně neetický, zbabělý a zavrženíhodný způsob boje. Dodává ovšem, že zneužití toxických chemikálií k teroristickým účelům, likvidaci osob či ničení životního prostředí zcela zamezit nelze.

Více souvisejících

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Čína Rusko

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy