Rusko bez Putina? Chodorkovskij představil v Praze svou vizi, známý komentátor se mu vysmál

Praha - Michail Chodorkovskij, bývalý oligarcha a jeden z nejhlasitějších kritiků ruského prezidenta Vladimira Putina, uspořádal v Praze konferenci s názvem Rusko místo Putina. Podle známého ruského komentátora zpravodajské společnosti Bloomberg, Leonida Bershidského, však problém všech těchto návrhů na Rusko bez Putina je, že nepřichází s koherentním, realistickým politickým programem.

Chodorkovskij je přesvědčen, že Rusko není totéž co Kreml, respektive Putin. V rozhovoru pro Českou televizi řekl, že je třeba rozlišovat mezi„mezi Ruskem jako zemí, která je zcela přátelská, a Ruskem jako Kremlem, který je naprosto nepředvídatelný a nevhodný pro strategickou spolupráci“. Rusko se tak dle něj ocitá v mezinárodní izolaci. Jakmile Putin odejde, tvrdí Chodorkovskij, země se vrátí na „evropskou cestu.“

Bývalý nejbohatší Rus na zahájení konference přiznal, že není žádným liberálem, nýbrž se cítí být ruským vlastencem. „Jsem pro silný stát, silnou armádu, jsem pro velký byznys. Jenže ten stát nesmí být naskrz zkorumpovaný, armáda musí být silná ve skutečnosti, ne v prezentacích postahovaných z YouTube a velký byznys nesmí mít monopol," uvádí server Aktuálně.cz jeho slova.

Bershidskij se na tuto vizi Ruska nedívá právě s nadšením. Podle něj jej posunuje mezi východoevropské typy neliberáních demokracií, vyznačujících se systémem vlády a správy veřejných věcí, který není příliš příznivě vnímán na Západě a který nepředstavuje vitální alternativu pro monopolizovanou, přecentralizovanou ekonomiku. Bershidskij též upozorňuje na to, že Chodorkovského kritika Putina se zdá zaměřovat na jeho neschopnost a korupci než za jeho zatvrzelost a špatné směřování země.

Komentátor nešetří ani jiného prominentního kritika ruského prezidenta, Alexeje Navalného. Jeho program velkých daňových škrtů,„nerealistických“ nárůstů výdajů, „utopistického“ důchodového systému a zastavení „agrese proti Ukrajině“ bez toho, aniž by jí byl vrácen Krym, považuje Bershidskij za neuvěřitelně naivní a nerealizovatelný. Bershidského si není jistý, zda-li Navalnyj by v prezidentském úřadu s takovým programem byl schopen cokoliv dělat, kdyby se tam hypoteticky dostal.

Podle Bershidského oba tyto kritici Putina ve svých vizích postputinovského Ruska jej vnímají jako jakousi zelenou louku, na kterou můžou stavět a vůbec neberou v potaz šedivou a trudnou realitu jeho současné podoby, s kterou by každý prezident následující po Putinovi se bude muset vypořádat.

Bershidskij má za to, že ani jeden z nich nenabízí skutečný politický program, který by nebyl ničím jiným než replikou Putinových „bludných velkomocenských ambicí“. Ani jeden nenabízí vizi Ruska jako člena EU. Připomíná, že v 2009 většina Rusů považovalo usilování o členství v EU jako jeden z hlavních cílů pro Rusko. Nyní je 60% Rusů proti tomu. Každý opoziční politik, který nehledá způsob, jak učinit Ruskou součástí EU, prohrál s Putinovou propagandou, tvrdí Bershidskij.

Michail Chodorovskij a jeho pražský pobyt

Bývalý ruský oligarcha byl od roku 1997 výkonným ředitelem ropné společnosti Jukos. Ve své době byl nejbohatším Rusem s majetkem ve výši 15 miliard dolarů. V roce 2003 byl zadržen a uznán vinným z daňových úniků. V roce 2013 byl propuštěn na prezidentskou milost. Ačkoliv to byl Putin, kdo jej propustil, Chodorovskij zůstává jeho největším kritikem. Tvrdí, že celý jeho trest byl politicky motivovaný za jeho kritiku režimu.

V roce 2015 na něj Rusko vydalo zatykač, Interpol ho nicméně odmítl jako bezpředmětný. Podle informací Aktuálně.cz měl  Chodorkovskij problémy na letišti, kde čeští pohraničníci téměř tři čtvrtě hodiny zkoumali jeho pas. Chodorkovskij jeho redaktorům řekl, že je zde silná proputinská lobby, zvláště v státní sféře. Nechtěl být ale konkrétnější. „Nechci dnes veřejně hovořit o problémech, na které narážíme. Ale věřte mi, určité potíže zde máme," řekl.

Jím pořádanou konferenci pokrývaly tři televizní štáby z Moskvy. Většina účastníků se však s nimi nechtěla bavit. Podle předsedy Chodorkovským založeného hnutí Otevřené Rusko, Andreje Pivovarova, je ruští novináři pronásledovali i v utajení. Bývalý pracovník ruské televize NTV, který žije delší dobu v Česku, si je měl natáčet skrytou kameru v jedné restauraci.

Související

Michail Chodorkovskij

Paradox. Ruská opozice je po vzpouře kvůli Chordovskému ještě více rozdělená

Nezávislý ruský server Moscow Times přišel s tvrzením, že vzpoura wagnerovců z konce června rozděluje také protikremelskou opozici. Rozdělená je přitom už tak kvůli řadě rozdílných názorů a svému geografickému rozptylu v exilu, píše web. Nyní opoziční politici kritizovali jednoho ze svých lídrů Michaila Chodorkovského. 

Více souvisejících

Michail Chodorkovskij Alexej Navalnyj Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy