"Sypete nám sůl do ran!" Na Rusko se valí kritika kvůli letu MH 17

"Dne 17. července 2014 jsem ztratil bratra, jeho ženu a jeho syna. Byli mezi 298 nevinnými oběťmi, které toho dne přišly o život při zbabělém a strašlivém útoku, kdy ruská raketa Buk sestřelila nad východní Ukrajinou let MH 17," konstatuje Piet Ploeg v komentáři pro server Moscow Times. Předseda MH 17 Disaster Foundation, nadace sdružující příbuzné obětí zmíněné tragédie, deklaruje, že po více než čtyřech letech ruské vedení nadále chladně přehlíží pozůstalé.

Nic podobného se nesmí opakovat

Proces repatriace těl obětí, jejich identifikace a možnosti rozloučit se s nimi byl podle Ploega zdlouhavý a bolestivý. Stejně tak bylo složité rekonstruovat přesný průběh událostí a identifikovat ty, kteří nesou zodpovědnost, uvádí předseda. Dodává, že nejen pro něj samotného šlo o důležitou součást vyrovnávání se s touto hrozivou událostí a ztrátou bližních.

"Šokováno bylo také mezinárodní společenství," pokračuje Ploeg. To podle něj musí vidět, že takový čin nezůstane nepotrestán a nic podobného se nebude opakovat.

Velká skupina pozůstalých se držela stranou více než čtyři roky, avšak nyní již nedokáže pouze přihlížet, konstatuje Ploeg. Vysvětluje, že jím vedená nadace požaduje právní akci, a proto v listopadu podala žalobu na Rusko u Evropského soudu pro lidská práva, jelikož chce, aby nezávislý právní orgán posoudil roli Ruska v sestřelu letu MH 17 a učinil spravedlnosti zadost.

Společný vyšetřovací tým, který jménem Nizozemska, Austrálie, Belgie, Malajsie a Ukrajiny událost šetřil, letos v květnu předložil důkazy o zapojení Ruska do incidentu, připomíná Ploeg. Poukazuje, že také Bezpečnostní rada Nizozemska a skupina investigativních novinářů Bellingcat již dříve prokázaly účast ukrajinských proruských separatistů i Ruska samotného na tomto odporném zločinu.

Ačkoliv Rada bezpečnosti OSN potvrdila zjištění Společného vyšetřovacího týmu a několikrát vyzvala Rusko, aby přiznalo svůj podíl viny, Moskva jakoukoliv zodpovědnost odmítá a pouze maří vyšetřování, když šíří alternativní teorie o zapojení Ukrajiny, dává nesprávné informace, případně informace zatajuje, kritizuje Ploeg. Přiznává, že Ukrajinu lze vinit za to, že neuzavřela svůj vzdušný prostor, ale zároveň neexistuje žádný důkaz, že by let MH 17 sama sestřelila.

Loutky v ruském divadle

"My, příbuzní, jsme se stali loutkami v ruském geopolitickém divadle," zuří Ploeg. Tvrdí, ruské úřady opakovaně sypou sůl do ran pozůstalých, zadržují ostatky obětí a jejich vydávání truchlícím rodinám provází nekonečná byrokracie. Ploegův bratr je například jednou ze svou obětí, jejichž ostatky se nepodařilo dohledat.

To podle předsedy ukazuje, že ruské úřady a separatisté nemají žádný respekt vůči lidským životům a příbuzným obětí, a proto pozůstalým nezbylo než podat žalobu na ruský stát v naději, že zvítězí spravedlnost čest památky jejich blízkých. "Testují naši trpělivost. Společný vyšetřovací tým nešetří financemi ani úsilím, aby našel pachatele a předal je spravedlnosti, ale toto vyšetřování je složité a bude trvat dlouho," uvádí Ploeg. Dodává, že Nizozemsko a Austrálie mezitím nadále jednají s Ruskem a tlačí jej k přiznání zodpovědnosti.

Žaloby jsou tedy vnímány jako poslední možnost a ačkoliv Společný vyšetřovací tým a vlády Nizozemska a Austrálie pozůstalé podporují a umožňují jim bedlivě sledovat celý proces, Ploegovi a dalším toto nestačí. Svou žalobou u Evropského soudu pro lidská práva tak chtějí přispět k vyšetřování a dát Rusku na vědomí, že se nevzdají, dokud nebude spravedlnosti učiněno zadost, vysvětluje předseda. Pozůstalí podle něj usilují o to, aby svět viděl, kdo je za jejich bolest zodpovědný, a zároveň hodlají vyslat signál, že takové násilí nebude tolerováno.

"V roce 2019 si popáté vzpomeneme na naše blízké a ohlédneme se za pěti těžkými roky," pokračuje Ploeg. Konstatuje, že příbuzní si jsou vědomi, že složité právní procedury, které budou předcházet vítězství spravedlnosti, potrvají roky - především kvůli silné hrdosti a tvrdohlavosti bránící Rusku přiznat vlastní chyby, a to na úkor obětí a jejich příbuzných, rozhořčení mezinárodního společenství navzdory.

Ploeg stále věří tomu, že nezávislé vyšetřování nakonec vyústí v rozsudek nezávislého nizozemského soudu, bez ohledu na přítomnost podezřelých. "Svět musí vědět, kdo je za tuto tragédii zodpovědný. Jediná věc, která může smrt našich blízkých ještě zhoršit, je neschopnost vyvodit důsledky," uzavírá předseda.           

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Rusko Ukrajina Soud pro lidská práva Štrasburk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy