Rozvědka GRU neodpouští. Kdo nařídil útok na Skripala? Bývalý agent promluvil

Ruská tajná služba GRU nepromíjí, říká Viktor Suvorov, jediný známý přeběhlík, kromě Sergeje Skripala, který je dnes naživu. Sám v jejích službách strávil osm let, poté se rozhodl utéci do Velké Británie.

Viktor Suvorov je úspěšný spisovatel, který ve svých knihách často čerpá z vlastních zkušeností. V sedmdesátých letech totiž pracoval pro ruskou tajnou službu GRU. Ta se, na rozdíl od nechvalně známé KGB, zaměřovala především na zahraniční hrozby.

Zatímco dezerce ze služeb KGB, nebo spolupráce některých jejích agentů se zahraničními agenturami, byla relativně častá, v případě členů GRU byly takové případy jen výjimečné. Suvorov je dnes vedle Sergeje Skripala jediným veřejně známým přeběhlíkem.

Suvorov, vlastním jménem Vladimir Rezun, se narodil v roce 1947 do vojenské rodiny. Sám také vstoupil do armády a v roce 1968 se zúčastnil invaze do Československa. O dva roky později se přidal ke GRU, pro kterou pracoval do roku 1978, kdy se rozhodl i se svou ženou utéci na Západ.

Podle deníku Guardian byla motivace jeho zběhnutí především ideologická. Z oddaného komunisty postupně vyprchalo nadšení a začal být ze situace v Sovětském svazu zklamaný. V Ženevě, kde byl rozvědkou nasazen, proto kontaktoval britskou ambasádu, která zařídila jeho útěk do Velké Británie. Ve Spojeném království pak spolupracoval s britskými tajnými službami.

V Sovětském svazu byl odsouzen k trestu smrti. „Visí nade mnou vlastně dva rozsudky smrti,“ říká v rozhovoru pro The Guardian. Jeden je vydaný sovětským nejvyšším soudem, druhý je od GRU. Ta podle něj dezerci nikdy neodpouští. „Stát vám může odpustit, ale GRU to nikdy neudělá.“ Odkazuje tak na Sergeje Skripala, který měl od Putina osobně podepsanou milost. Suvorov také nepochybuje, kdo za úkolem na Skripalovi stojí. „Samozřejmě, že to byla GRU.“

Podle Suvorova je však téměř jisté, že rozkaz ke Skripalově vraždě musel vydat sám Putin. „Velitel GRU by musel „zaklepat“ u prezidenta a říci: Pane Putine, myslíme si, že je správný čas (zabít Skripala). Je to tak v pořádku?“. Bez Putinova přímého souhlasu by se služba k takto závažnému kroku neodhodlala. „Nikdo by takové riziko nepodstoupil bez Putinova podpisu. To je nemožné,“ říká Suvorov. Skripal byl podle něj otráven jako varování pro všechny ostatní, kteří by se odvážili přejít na stranu nepřítele.

V rozhovoru se Suvorov vyjádřil i k podezřelému úmrtí Igora Korobova, který GRU vedl a zemřel minulý měsíc. Podle Kremlu v důsledku dlouhé a vážné nemoci. Suvorov si však myslí, že byl zavražděn. „Nevím, ale můj instinkt špiona mi říká, že byl Korobov odstraněn. Každý, kdo pracuje pro GRU, tomu musí rozumět, na 125 %.“ Jedním z důvodů mohla být snaha zbavit se nepohodlného svědka.

Související

Více souvisejících

Rusko GRU Velká Británie Sergej Skripal špionáž Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy