Krize kolem Venezuely graduje: Rusko a Čína varovaly USA před vojenskou intervencí

Rusko dnes varovalo Spojené státy před intervencí do Venezuely a kritizovalo Washington za to, že ve středu uznal šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem této jihoamerické země. S odvoláním na mluvčího Kremlu o tom informovala agentura Reuters. Moskva podle mluvčího za prezidenta Venezuely i nadále považuje Nicoláse Madura. Jeho legitimitu neuznává místní opozice ani řada amerických zemí.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení uvedlo, že "Washington opět ukázal totální ignorování principů mezinárodního práva". Podle něj uznání opozičního lídra prezidentem Venezuely může vést ke krveprolití. Události ve Venezuele podle ministerstva dosáhly kritického bodu.

Čína prostřednictvím mluvčí ministerstva zahraničí vybídla Spojené státy, aby nezasahovaly do politické krize ve Venezuele, kterou podle Pekingu mají vyřešit tamní strany prostřednictvím dialogu. Čína "je proti vnějšímu zasahování ve Venezuele. Doufáme, že mezinárodní společenství společně vytvoří pro (dialog) příznivé podmínky," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Chu Čchun-jing podle agentury AP.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že vnější intervence ve Venezuele je nepřijatelná a prohlášení amerických činitelů v této souvislosti označil za nebezpečná. Jako "zatím nemístnou" odmítl Peskov otázku, zda by Rusko bylo ochotno poskytnout Madurovi azyl. "Maduro je legitimní hlavou státu, a proto zatím pokládáme takovou otázku za nemístnou," řekl mluvčí ruského prezidenta podle agentury Interfax. Venezuela podle něj nepožádala Moskvu o pomoc a případné úvahy na toto téma odmítl jako nevhodné.

Zatím nikdo z amerických vysokých politiků o intervenci ve Venezuele oficiálně nehovořil. Americký prezident Donald Trump ale ve středu na otázku novinářů stran vojenské intervence odpověděl, že "všechny možnosti jsou na stole". Stejně se Trump vyjádřil například už v létě 2017, když venezuelský režim tvrdě potlačoval čtyři měsíce protivládní protesty; zemřelo při nich na 150 lidí.

"Pokud Maduro a jeho lidé odpoví násilím, pokud se rozhodnou uškodit komukoli z členů parlamentu, pro USA jsou na stole všechny možnosti, co se týče odvetných opatření," řekl Trump ve středu novinářům.

Americký senátor Marco Rubio v noci na twitteru napsal, že američtí diplomaté z Venezuely neodejdou a požádal je, aby předali své pověřovací listiny Juanu Guaidóovi.

Today on the first full day of the Guaido administration I will work on getting Congressional support for a multilateral humanitarian aid plan so we can get food & medicine to the suffering people of Venezuela.

— Marco Rubio (@marcorubio) 24. ledna 2019

Spojené státy ve středu jako první uznaly šéfa opozicí ovládaného venezuelského parlamentu Guaidóa úřadujícím prezidentem. Ten se jím před desetitisíci demonstrujících v Caracasu prohlásil proto, že opozice neuznává legitimitu nového mandátu prezidenta Madura. Po USA uznaly Guaidóa prezidentem i některé další americké země.

Maduro kvůli tomu s USA přerušil diplomatické styky a dal americkým diplomatům tři dny na opuštění země. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ale řekl, že Spojené státy neuznávají Madura jako prezidenta, a proto neuznávají ani přerušení diplomatických styků. "USA přijmou všechna náležitá opatření, aby přivedly k zodpovědnosti každého, kdo ohrozí bezpečnost naší mise a jejího personálu," uvedl ve středu Pompeo.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Více souvisejících

Rusko Nicolas Maduro USA (Spojené státy americké) Venezuela Mike Pompeo Marco Rubio (kandidát na post prezidenta USA) Donald Trump Juan Guaidó Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy