Německo propustilo spolupachatele berlínského útočníka. Trvaly na tom tajné služby, tvrdí uniklý e-mail

Německo deportovalo klíčového podezřelého v případu teroristického útoku na vánočních trzích v Berlíně, aniž by jej vyslechlo a i když sám se měl něm podílet. Vyplívá to z uniklých vládních dokumentů. Podezřelý Bilel Ben Ammar měl být informátor marockých zpravodajských služeb.

Ammar byl dle dokumentů spolupracovník pachatele berlínského prosincového útoku, Anise Amriho. Sám se hlásil k radikálnímu islámu a měl plánovat separátní útok v Berlíně. S Amrim se měl setkat den před útokem. Dvě hodiny po útoku měl Ammar si fotit místo činu a fotky poslat na neznámé číslo.

Amri spáchal útok kamiónem na náměstí Breitscheidplatz u Pamětního kostela císaře Viléma ve čtvrti Charlottenburg. Z místa činu uprchl. Dopomoci mu k tomu měl zřejmě i Ammar. Záznamy z kamer ukazují muže podobného vzhledu, který udeřil do hlavy kouskem dřeva muže, aby uvolnil cestu prchajícímu útočníkovi. Podle magazínu Focus je muž stále v kómatu.

Podle zprávy devět dní poté přišlo rozhodnutí, že Ammar, zřejmě informátor marockých zpravodajských služeb, musí odejít ze země. Anmar byl vzat z ze své cely v Berlíně a odeslán do Tuniska prvního února 2017. Podle e-mailu poslaného federální policii, který reportéři Focusu viděli, „ze strany bezpečnostních orgánů a federálního ministerstva vnitra existuje značný zájem na tom, aby deportace byla úspěšná.

Německá rozhlasová stanice Deutche Welle (DW) poukazuje na to, že se jedná o zcela nové informace pro německý parlamentní výbor pověřený vyšetřováním celé události. Benjamin Strasser, člen výboru ze Svobodné demokratické strany (FDP) či Konstantin von Notz ze strany Zelených, nazvaly vládní jednání „vysoce pochybným“. Podle Strassera vláda a bezpečnostní služby posílají jen redukované dokumenty a nechtějí poslat důležité svědky jakou jsou např. kontaktní osoby pro informátory v berlínské islamistické scéně.

Ředitel berlínské státní police v té době, o kterém se DW hovoří jako jen jako o Axelovi B, měl před čtvrtečním parlamentním výborem dosvědčit, že Ammar byl podezřelý z toho, že chce spáchat teroristický útok, už v listopadu 2015. Berlínskou policii o tom informovalo německé centrální protiteroristické středisko GTAZ. Nicméně, masivní zátah zahrnující asi 200 německých policistů nedokázal přinést důkazy. Axel B. si neví, proč byl Ammar propuštěn, je si však jistý, že Amri nepracoval sám.

Mluvčí ministerstva vnitra Eleonore Petermannová uvedla, že ona ani její oddělení neví nic o informacích získaných reportéry magazínu. Podle ní zde jistě musí být „dobré důvody“ pro deportaci. Uvedla, že ministr vnitra Horst Seehofer už přikázal zahájit vyšetřování informací poskytnutých zprávou magazínu Focus.

Podle Martiny Rennerové, členky výboru ze strany Levice (Die Linke), zprávu magazínu potvrzují zprávy marockých zpravodajských služeb těsně před útokem, podle kterých Amri plánoval útok. „ Oni řekli, s kterými džihádisty byl v kontaktu a jsou zde i fota. To by zcela jistě potvrzovalo teorii, že zdroj, který shromáždil všechny tyto informace, byl z Amriho kruhu, a mohl být v kontaktu s ním v Berlíně“, sdělila DW.

Výbor trvá na tom, že Ammar musí být německými službami opětovně vyzpovídán. Neví se však, kde je, ačkoliv dle Strassera existují pověsti, že je ve vězení. Podle něj je na německé vládě, aby jej objevila, protože právě ona je odpovědná za to, že „opustil zemi tak rychle“.

Související

Více souvisejících

Německo Terorismus Anis Amri (terorista z Berlína) teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy