Islamisté chtěli zaútočit na sídlo GRU v Moskvě, píše Kommersant

Ruská tajná policie před několika lety zmařila útok komanda Islámského státu (IS) na sídlo vojenské rozvědky GRU v Moskvě. Napsal to dnes ruský list Kommersant s odkazem na informace ruských vyšetřovatelů. Akci údajně připravoval terorista zodpovědný za podobné útoky ve Švédsku a Tádžikistánu. Přestože bylo teroristické komando zadrženo, hlavní pachatel policii unikl.

Útok proti konvoji vojenských vozidel směřujících k centrále GRU podle Kommersantu zosnoval jistý Todžiddin Nazarov, kterého ruský list označuje za jednoho z vůdců IS. Tádžik, který vystupuje pod jménem Abú Usmán Núrakí, zverboval v roce 2016 skupinu muslimů žijících v Moskvě a okolí a předal jim instrukce ke zhotovení dálkově odpalovaného výbušného zařízení. Tajná služba FSB ale skupinu dopadla ještě před termínem útoku.

Núrakí, který podle Kommersantu akci řídil ze zahraničí, mezitím zorganizoval další skupinu, která měla zaútočit proti příměstskému vlaku a obchodnímu centru ve městě Balašicha u Moskvy. Tuto skupinu FSB dopadla den před útokem. Soud s islamisty už podle Kommersantu skončil, tresty se pohybovaly mezi 14 a 19 lety vězení.

Núrakí ale zůstal nepotrestán a v dubnu 2017 pověřil uzbeckého občana Rachmata Akilova provedením teroristického útoku ve Stockholmu. Akilov na hlavní pěší zóně ve švédské metropoli nákladním autem zabil čtyři lidi a 15 zranil. Den po útoku byl zadržen a později se k činu přiznal.

Loni v červenci se Núrakí zapojil do přípravy vražd čtyř občanů USA, Švýcarska a Nizozemska, kteří cestovali Tádžikistánem na kolech, napsal Kommersant. K operaci, při níž byli další tři lidé pobodáni, se přihlásil IS. Útočníci později zahynuli při střetu s tádžickou policií.

Núrakí ani v tomto případě nebyl dopaden. Podle ruského listu teď zřejmě žije v iráckém Mosulu.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) GRU Teroristické útoky v Rusku Rusko

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.

před 6 hodinami

Emmanuel Macron na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023.

Macron označil Rusko za hrozbu pro Evropu: Musíme se umět sami bránit

Potřebujeme Evropu, která se dokáže sama bránit, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu k evropské mládeži v Drážďanech. Macron, který je na třídenní státní návštěvě v Německu, označil Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu před více než dvěma lety, za hrozbu evropské bezpečnosti.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

OSN, ilustrační foto

Izrael zaútočil na uprchlický tábor v Rafahu. Mimořádně zasedne RB OSN

Rada bezpečnosti OSN svolala na úterý mimořádné zasedání v souvislosti s izraelským náletem na uprchlický tábor ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy, který si podle tamních úřadů vyžádal nejméně 45 obětí. S odvoláním na nejmenované diplomaty o tom v noci na úterý informovala agentura AFP.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

EK schválila Česku miliardovou podporu na modernizaci tepláren

Evropská komise po intenzivním vyjednávání vydala pro Česko povolení na provozní podporu pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v maximálním celkovém objemu 3,2 miliardy eur. Bude tak možné aplikovat opatření, které je zásadní pro modernizaci energetiky a teplárenství a přispěje k plnění klimatických cílů. Model bude zároveň využívat nejefektivnější a nejmodernější formu podpory, která se bude odvíjet od situace na trhu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy