Na letištích a na nádraží v Londýně našli bomby

Podezřelé balíčky nalezené dnes v rozmezí několika hodin na londýnských letištích Heathrow a London City a na nádraží Waterloo rovněž v britské metropoli obsahovaly malé podomácku vyrobené bomby. Byly schopné způsobit menší požár. Oznámila to policie, podle níž nikdo nebyl zraněn. Do vyšetřování případu se zapojila i irská policie, na balíčcích byly podle médií totiž známky irské pošty.

Incidenty, které vyšetřuje protiteroristická policie, si podle serveru Sky News vynutily evakuaci budovy pro personál na letišti London City, lety ale ovlivněny nebyly. Provoz na železnici na nádraží Waterloo narušen nebyl. Stejně tak událost neměla dopad na odlety a přílety na Heathrow. Právě na nejrušnějším britském letišti Heathrow balíček způsobil menší požár, který se ale podařilo rychle uhasit.

Výbušná zařízení byla v poštovních balíčcích o velikosti A4. Policie uvedla, že nálezy vyšetřuje jako "související činy" a pátrá po motivu.

Podle stanice Sky News nejméně na dvou ze tří balíčků byly irské známky. Irská policie později uvedla, že při vyšetřování incidentu svým londýnským kolegům pomáhá, informaci o známkách ale nepotvrdila.

Stupeň ohrožení Británie terorismem je nyní na druhém nejvyšším stupni, který označuje situaci za "vážnou". Země zažila v uplynulých letech několik teroristických útoků. Při atentátu v květnu 2017 v Manchesteru zemřelo 22 lidí. Jen dva týdny po tomto útoku otřásl Británií další atentát, který si v Londýně vyžádal osm obětí.

Incident s balíčky se odehrál v době, kdy roste nejistota před odchodem Británie z Evropské unie, který je naplánován na 29. března. Právě otázka budoucího režimu na hranici mezi Spojeným královstvím a Irskem je v současnosti hlavní překážkou pro schválení dohody, kterou vyjednala britská vláda v Bruselu.

Řada lidí se obává, že by vznik přísného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem mohl vést k nepokojům v Severním Irsku, které ukončila Velkopáteční mírová dohoda z roku 1998. Jejímu uzavření předcházelo i několik teroristických útoků spáchaných severoirskými separatisty, mimo jiné právě v Londýně. Britské úřady nicméně v současnosti nebezpečí atentátu ze strany severoirských separatistů označují pouze za "mírné".

Související

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Více souvisejících

Londýn bomby Letiště Heathrow (Londýn)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy