Putinův stav mysli je katastrofální, uměle vyvolává agresi, tvrdí režisér

Ruský prezident Vladimir Putin v sobě nezapře agenta KGB, říká muž, který měl jedinečnou možnost Putina sledovat prakticky na každém kroku. Režisér Vitalij Manskij prozradil, jaký Putin doopravdy je a jak ovládá ruskou politiku i společnost.

Roky byl ruskému prezidentovi prakticky neustále za zády, měl k němu volný přístup a točil o něm propagandistické filmy. „Měl jsem mnoho iluzí, nadějí a mnoho naivních představ o skutečnosti,“ přiznává dnes režisér Vitalij Manskij pro Info.cz. Manskij po letech prošel natočený materiál a z nezveřejněných záběrů udělal snímek Svědkové Putinovi.

V rozhovoru popsal, jak se za poslední léta změnil jeho názor na Putina. „Když Vladimir Putin odešel po osmi letech z místa ruského prezidenta a předal své místo Medveděvovi, bylo jasné, že je to jen politická hra. Ale přesto jsem stále ve skrytu duše doufal, že přece jen se nakonec bude historie ubírat jiným směrem,“ vysvětluje.

V roce 2012 se ale Putin do prezidentského křesla vrátil. „Naprostý cynismus, s jakým to bylo Rusům oznámeno, bezskrupulóznost a bezostyšnost tohoto kroku mně ponoukly ke vzpomínání a přemýšlení o minulosti,“ popisuje důvody toho, proč se rozhodl film udělat.

Manskij se vyjádřil i k obsazení poloostrova Krym, za jehož hlavní motiv, na rozdíl od jiných, nepovažuje snahu Putina zabránit rozšíření NATO. „Myslím si, že obsazením Krymu hodil lidem jakousi „kost“ ve formě zisku malého území, vyvolal u nich dojem, že se může vrátit velké impérium,“ konstatuje.

„Putin totiž obratně hraje na ruské komplexy ze ztráty impéria, vyvolává je a tím zvyšuje svoji veřejnou podporu,“ dodává režisér a připomíná, že konflikty ruský prezident svým způsobem vyhledává. „Putin si spíše hraje se strachem obyčejného člověka. Vyvolává pocit nebezpečí. Zná to dobře, strach vyvolaný čečenským konfliktem ho poprvé dostal k moci.“

„Nyní se drží u moci tím, že vyvolává pocit ohrožení Ruska hypotetickou agresí světa proti němu. Ať už je to NATO nebo Západ jako celek,“ říká Manskij a pokračuje: „Všichni se musí sjednotit kolem Putina, aby se mohli bránit této agresi. Jako by už zítra měli přistát výsadkáři v Moskvě, na městském silničním okruhu.“

O diktaturu prý ale v Rusku nejde. „Je to klasický autoritativní režim, autokracie. Vladimira Putina vychovala KGB a on teď naplňuje její základní představy o fungování státu a společnosti,“ domnívá se muž, který měl k prezidentovi opravdu blízko. „Když jsem s ním mluvil, pochopil jsem, že chce všechno osobně kontrolovat a dohlížet na to,“ dodává.

Putin mu vyprávěl příhodu z uličiště KGB v Moskvě, kde žáci žili v uzavřených kasárnách, které směli opustit jen jednou za měsíc. „Každý věděl, že když jde ven, tak ho sleduje kamarád, který dostal za úkol o něm napsat hlášení. Putin měl takto jít za svým spolužákem, ten ho ale nesměl zpozorovat. A pak byl hrdý, jak to zvládl,“ vzpomíná Manskij.

Podle názoru režiséra se tvrdá výchova na Putinově chování v úřadu projevuje. „Pokládá se za prezidenta, který špicluje lidi a zároveň se vidí jako člověk, který je sám sledován. Z lidského pohledu je takovéto uvažování, takovýto stav mysli vládce země, katastrofou,“ uzavírá režisér debatu.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin film Svědkové Putinovi Rusko

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy