Cenzura v Rusku: Za urážku státu se budou platit statisíce

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dva nové kontroverzní zákony, které umožní úřadům blokovat či pokutovat média na internetu za šíření "falešných zpráv", jakož i trestat urážku státních symbolů. Uvedly to tiskové agentury. Putin podepsal zákony, kritizované obhájci lidských práv, právě v den, kdy Rusko slaví páté výročí připojení Krymu, odsuzované světem jako nezákonná anexe ukrajinského poloostrova, poznamenala agentura AFP.

"(Cenzurní úřad) Roskomnadzor dostává právo požadovat od operátorů, aby blokovaly stránky, kde se nachází informace vyjadřující "neúctu ke společnosti či mocenským orgánům", pokud nebude včas odstraněna, napsala agentura Interfax. "Zákon stanoví postup při omezení přístupu k informaci, vyjadřující se v neslušné podobě, urážející lidskou důstojnost a společenskou mravnost, vyjadřuje zjevnou neúctu ke společnosti, státu, oficiálním státním symbolům, ústavě či orgánům státní moci v Ruské federaci," dodala.

Pokuta za opakované nepodřízení se zákazu může dosáhnout až 300.000 rublů (asi 105.000 Kč), anebo může hrozit až 15 dnů za mřížemi.

Jednotlivci mohou být postiženi pokutou až 400.000 rublů (asi 140.000 Kč) za šíření nepravdivých zpráv, které povedou k "masovému porušení veřejného pořádku".

Kritici varují, že nové zákony mohou vytvořit mechanismus pro státní cenzuru. Zákonodárci tvrdí, že nová opatření jsou potřebná pro potírání falešných zpráv a hulvátských komentářů na internetu, napsala agentura Reuters.

Související

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 
Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin cenzura

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 29 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy