Vondráček se setkal s papežem. Přivezl dárky a pozval do do Česka

Papež František dnes přijal předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Ten hlavu katolické církve pozval do Česka, hlava katolické církve se však k tomu nijak konkrétně nevyjádřila a dohodnuto nic není, řekl po setkání Vondráček v České televizi.

Vhodná příležitost pro návštěvu Františka v Česku by byla v roce 2021, na kdy připadá 1100. výročí násilné smrti svaté Ludmily, uvedl také předseda Poslanecké sněmovny.

Spolu s Vondráčkem přišel na soukromou audienci k papežovi i předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Oba politici do Vatikánu přicestovali, aby si připomněli 1150. výročí úmrtí svatého Cyrila. Ten je pochován v Římě v bazilice svatého Klimenta nedaleko Kolosea.

2/2 Jako symbolickou příležitost jsem navrhl, aby papež František navštívil naši zemi v roce 2021, kdy si připomeneme 1100 let od umučení sv. Ludmily v roce 921. Papeži Františkovi jsem předal knihu o klášteře sv. Anežky a stříbrnou minci vydanou k svatořečení sv. Anežky. pic.twitter.com/MJ6PqySlO2

— Radek Vondráček (@vondraczech) 22. března 2019

Vondráček mluvil s papežem Františkem o smlouvě s Vatikánem, která je sice dlouhá léta dojednaná, parlament ji ale ještě neschválil. Česko je tak jednou z posledních zemí Evropy, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou.

"Já jsem jeden z těch, kteří podpoří, aby smlouva s Vatikánem byla ratifikována," řekl Vondráček. Parlament smlouvu v roce 2003 neschválil, protože mu připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

O zamýšleném zdanění církevních restitucí v Česku naopak František s Vondráčkem nemluvil.

Papeže zval do Česka i prezident Miloš Zeman při audienci v dubnu 2015. Naposledy navštívil Českou republiku v roce 2009 Františkův předchůdce Benedikt XVI., mše sloužil v Brně a ve Staré Boleslavi.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Papež František Vatikán Cyril a Metoděj Církev

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy