Drama u Norska: Z parníku Viking Sky evakuují 1300 pasažérů, v potížích je i záchranná loď

Kvůli bouřlivému počasí a poruchám motorů se dnes dostaly u západního pobřeží Norska do potíží hned dvě lodi. Nejprve požádala o evakuaci svých 1300 pasažérů výletní loď Viking Sky, která byla kvůli výpadku motorů za silného vlnobití volně unášena do oblasti Hustadvika, která je jedním z nejnebezpečnějších úseků norského pobřeží. Později postihl stejný problém nákladní loď Hagland Captain, která se podle norské televize nacházela na cestě k výletní lodi Viking Sky, aby přispěla k její probíhající evakuaci.

Výletní lodi se podle upřesněných informací norské námořní záchranné služby podařilo nakonec znovu nahodit jeden z motorů a spustit kotvu asi dva kilometry od pobřeží. Z paluby pak začaly pasažéry evakuovat posádky čtyř záchranných helikoptér, do 18:50 SEČ se ale podařilo touto cestou přepravit na pevninu jen 87 lidí.

Z nich osm utrpělo lehká zranění, řekla agentuře Reuters mluvčí záchranné služby Borghild Eldoenová. Kyvadlová evakuace bude podle ní pokračovat i v noci.

Zdržení evakuace ale způsobuje odeslání dvou záchranných vrtulníků k nákladní lodi Hagland Captain, z jejíž paluby má být vyzdviženo devět členů posádky.

Pasažéři z luxusní výletní lodi jsou po jednom vytahováni z paluby Viking Sky do helikoptéry, která je transportuje do vesnice u města Molde. Někteří z evakuovaných vylíčili veřejné televizi NRK okamžik, kdy se lodní motory zastavily, i následnou evakuaci.

First pictures emerging from the #VikingSky rescue operation. pic.twitter.com/B5cwW7mO4K

— To-Travel-Is-To-Live (@ToTravelIsToLi1) 23. března 2019

"Zrovna jsme obědvali, když se to začalo třást. Okenní tabulky se rozbily a dovnitř začala proudit voda. Byl to pořádný chaos. Cestu do helikoptéry, tak na tu bych radši zapomněl. Nebyla to žádná legrace," řekl americký cestující John Curry.

Bouře v oblasti je provázena vlnami o výšce šesti až osmi metrů a síla větru dosahuje rychlosti 24 metrů za sekundu, uvedla norská meteorologická služba. Podle její předpovědi potrvá bouře nejméně do půlnoci SEČ.

Související

Více souvisejících

norsko Výletní lodě Lodní nehody Moře plavidlo Viking Sky

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy