Jak zabránit ruské invazi do Pobaltí? Postačí jediná věc, zní z USA

Baltské země žijí pod neustálým strachem z potenciální invaze ze strany Ruska. Historické zkušenosti a bezprostřední blízkost ruským hranicím tuto hrozbu jenom zvyšují. Dalo by se říci, že pokud by chtělo Rusko zaútočit na Evropu, bude Pobaltí tím prvním zasaženým. I z tohoto důvodu lze konstatovat, že v zájmu větší bezpečnosti v tomto regionu je zapotřebí silnější Polsko, zejména pak americká armáda na jeho území. Jedná se zřejmě o nejlepší možný způsob garance nedotknutelnosti východních hranic NATO. Informoval o tom americký server Nationalinterest.org.

Lepší vybavenost polských ozbrojených sil, které budou ještě navíc také podporovány mnohem silnější americkou armádou, jedině posílí důvěru ostatních členských zemí NATO ve Varšavu a její schopnost čelit nebezpečí z Moskvy. Alespoň k takovému závěru došla studie "Posílení obrany východní hranic NATO", jíž zpracovalo Centrum pro strategické a rozpočtové plánování (Center for Strategic and Budgetary Assessments - CSBA). 

"Díky silnější polské armádě a stálé přítomnosti amerických vojsk v Polsku bude mít Varšava výrazně lepší pozici nejen vůči Rusku, ale i v rámci NATO. Důvod je prostý. Díky spolupráci s americkou armádou se budou polské jednotky moct zúčastňovat i dalších vojenských misí a spojeneckých operací, aniž by riskovaly oslabení," argumentuje studie.   

Analytici CBSA došli k jednoznačnému závěru, že by Rusko mohlo obrátit svojí pozornost směrem ke třem postsovětským republikám, které jako jediné vstoupily do NATO a EU, a začaly veškerou svojí zahraniční politiku směřovat na západ. Jedná se o Litvu, Lotyšsko a Estonsko. V případě přímého útoku by NATO nebylo schopné urychleně reagovat a riziko novodobé ruské okupace Pobaltí je tedy vysoké. Než by na území dorazila spojenecká vojska, ovládala by většinu jeho částí Ruská federace.

Skutečnost, že by baltské země, nebo většina jejich území, byly okupovány Ruskem, by navíc ještě mohla oslabit důvěryhodnost NATO, které by muselo podobně, jako Velká Británie a Francie před 2. světovou válkou bilancovat, zda vojensky zasáhnout, či zda svého spojence hodit přes palubu podobně, jako v září 1939 Československo. Politika appeasementu se však historicky neosvědčila a nelze věřit, že by Rusko po anexi Krymu a úspěšnému útoku na Pobaltí nezačalo obracet svojí agresi i na další země, které stále považuje za svojí sféru vlivu. Jedná se i o visegrádskou skupinu.

Jak předcházet invazi a jak na ní případně reagovat?

NATO ve své současné podobě není schopné adekvátně reagovat na případný útok ze strany Ruska. Baltské státy se nacházejí v těsné blízkosti ruských vojenských základen, zatímco většina ozbrojených sil NATO je v západní Evropě a na území USA. Díky Kaliningradské oblasti, což je ruská exkláva, obklopená polským a litevským územím, má Rusko nejlepší pozici pro případný útok nejen na Pobaltí, ale i Skandinávii a vůbec celý zbytek Evropy. Rakety Iskander-M jsou velkou hrozbou pro bezpečnost celé Evropy. I z tohoto by NATO nemělo posílení obrany baltských zemí podceňovat.

Jedinou nadějí proto zůstává Polsko, které lze považovat za jakýsi klíč k ochraně východní Evropy. Rozlohou je také ve srovnání se zbytkem visegrádské skupiny a Pobaltím diametrálně větší, a tudíž je i respektovanější. Navíc by v případě posílení své armády bylo schopné zneškodnit oslabit ruskou pozici v Kaliningradské oblasti, odkud by Rusko svůj případný útok na baltské republiky chtělo vést. Díky tomu, že se jedná o ruskou exklávu, by Polsko totiž mohlo přistoupit k blokádě tohoto strategického území.

Aby ale se něco takového mohlo zrealizovat muselo by mít Polsko nejen vybavenější armádu, ale i podporu zahraničních mocností, zejména pak USA. Jakmile by došlo k přímému útoku, stalo by se pro spojence jakousi přestupní stanicí do tvrdého jádra konfliktu. Ochromená Kaliningradská oblast a silná armáda by se pak pro Moskvu staly velmi tvrdým oříškem, že by se něčemu takovému snažila radši předejít.

Nezáleží na tom, kdo vyhraje, či prohraje, ale na oslabení pozice. Rusko by se ukázalo, že není tak silné, jak se prezentuje, což by oslabilo i ruského prezidenta Vladimíra Putina na domácí půdě. Už teď čelí kritice, že se příliš zaměřuje na zahraniční politiku, a že se nevěnuje skutečným problémům současného Ruska. Tohle by tyto tendence ještě posílilo. Toto by ty tendence jenom posílilo. Rusové by si z toho ani nemohli odnést pocit, že mají navrch.

Související

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 
Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Více souvisejících

Rusko Polsko USA (Spojené státy americké) Armáda NATO

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 41 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy