Atentát na Skripala: Ruské dezinformační weby šíři jednu lež za druhou

Otrávení bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury ve Velké Británii vyvolalo mezinárodní skandál. Ruský prezident Putin dokonce uvedl, že použitý jed typu novičok mohl pocházet z České republiky. O průběhu události stále šíří ruské weby dezinformace.

Podle analýzy King’s College v Londýně web Sputnik a ruská státní stanice RT rozšiřují dezinformace prostřednictvím opakovaného publikování nejrůznějších verzí události, během níž byl otráven Sergej Skripal a jeho dcera Julia Skripalová. Ve výsledku se snaží prezentovat zmatečný obraz události.

Skripalovi byli otráveni téměř přesně před rokem. I přes původní odhady oba útok jedem přežili a dnes žijí v utajení. Takové štěstí neměl Dawn Sturgess, který přišel náhodou do kontaktu s nádobou naplněnou otravnou látkou použitou útočníky. Z útoku a zabití jedné osoby byli obviněni britskou policií dva příslušníci ruské rozvědky.

Podle analýzy z King’s College je možné shrnout sedm základních verzí, které ruská média neustále šíří. Zahrnují především konspiraci o tom, že útok spáchala britská, americká nebo jiná západoevropská rozvědka za cílem poškodit Rusko nebo, že celá událost je pouze hoax (poplašná zpráva), jelikož v Salisbury nebyla nalezena žádná stopa po nějakém druhu novičoku.

Jedna z nejabsurdnějších verzí zahrnuje okopírování zápletky celé události z televizního seriálu Sky TV, jehož zápletka zahrnuje ruského vědce, který vynalezl jed novičok.

Prezentace nejrůznějších klamných narativů je typickou metodou dezinformačních médií. Cílem je zamlžit fakta a nabízet jen nejrůznější klamné informace, které neumožňují se v událostech zorientovat.

"Porozumění souvislostem, jak jsou tyto techniky používány médii napojenými na ruskou vládu jako RT, je důležitým krokem směrem k prevenci proti šíření dezinformací a proti zničujícímu efektu na žurnalistiku a veřejnému mínění," uvedl Gordon Ramsey, jeden z autorů analýzy.

V RT se britskému protiútoku jen diví. "Jsme udiveni tím, jak někdo ve Velké Británii obviňuje RT z novinářské troufalosti požadovat fakta a pokládat otázky," odpověděli na dotaz ohledně šíření dezinformací představitelé RT listu Financial Times. 

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.
Sergej Skripal

Británie obvinila dalšího Rusa v případě pokusu o otravu Skripala

Britská policie oznámila, že obvinila třetího Rusa v případě pokusu o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Salisbury v roce 2018. Za útok nervově paralytickou látkou novičok už Británie v nepřítomnosti stíhá agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, nově policie obvinila Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

Více souvisejících

Sergej Skripal Julije Skripalová Velká Británie Rusko Boj proti dezinformacím a fake news

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy