Smutný osud ruských důchodců. Raději nejdou do penze, aby nebyli sami

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina v posledních měsících výrazně klesla. Hlavním důvodem je v Rusku velmi nepopulární opatření na zvýšení věku do důchodu. Už současní ruští důchodci však čelí mnoha problémům. Přehlíženým, ale pro důchodce velmi citlivým tématem, je jejich osamělost.

Podle nedávného průzkumu státem řízené agentury na výzkum veřejného mínění VtSIOM, byla samota po nízkých penzích a zdravotních problémech zmiňovaná jako hlavní problém pro ruské důchodce. Odhaduje se, že 9 miliónů důchodců žije o samotě.

Podle studie moskevského NAFI Research Center na počátku tohoto roku 22% starších lidí neodchází do důchodu, protože se bojí samoty. Někteří proto raději odchází do domovů důchodců, kde je pobyt stojí 75% jejich penze, 50%, pokud jsou váleční veteráni.

Domovy důchodců však nejsou bez jistých problémů. Jejich obyvatelé ztrácí autonomii a musí se spoléhat na další. Ve velkých pečovatelských domovech, kde může být ubytováno až 1 000 lidí, sociální pracovníci často neznají jména obyvatel.

Dobrovolnická organizace Starost v Radost (Stáří v radosti) se pokouší poskytnout ruským důchodcům pocit, že má o ně někdo zájem. Organizace funguje v Rusku už 11 let a zaměstnává 33 pracovníků na plný úvazek a stovky dobrovolníků. Pro důchodce pořádá akce jako jsou koncerty, jsou s nimi v písemném kontaktu. Zaměřují se především na hmatové interakce – důchodce drží za ruku nebo je objímají.

„Tito lidé jsou válečnými dětmi - mnoho z nich se nikdy nenaučilo správně milovat,“ sdělila serveru The Moscow Times Olga Balashová, koordinátorka moskevské oblasti pro Starost v Radost. „ Jsou často znudění, deprimovaní a jen tak sedí a čekají na smrt“.

„Jsme tak vděční, že se o nás někdo stará," tvrdí Nina Grigorievová. „Jsme staří a mnozí z nás jsou zdravotně postižení, ale podívejte se na to, kolik života nám tito lidé dávají“. Podle dobrovolnice Alyony Medvedevové důchodci „jen čekají na vypuštění své lásky“.

27letá dobrovolnice, která pracuje jako producentka YouTube kanálu opozičního politika Alexeje Navalného, tvrdí, že stát se vzdává své role. Podle ní dobrovolnictví existuje jen proto, že vláda směřuje pozornost na jiné záležitosti.

Zatímco neziskové skupiny jako Starost v Radost se dokáží starat o staré lidi v městech, v případě vesnic, zvláště těch odlehlých, je situace mnohem horší. Lidé zde nemají takřka žádnou podporu.

Vládní studie upozorňují na negativní jevy osamění. „ U starších lidí jsou příznačné deprese, pocity osamění a nepotřebnosti, z čehož se pokoušejí vyléčit alkoholem, prášky na spaní a antidepresivy," řekl o jevu, který označil za „sociální osiření“ hlavní psychiatr ministerstva zdravotnictví Jevgenij Brjun.

Podle zprávy hlavní geriatrické lékařky ruského ministerstva zdravotnictví Olgy Tkačevové propadají nepracující důchodci téměř třikrát častěji než pracující a „skutečná deprese" je u nich dvakrát častější.

Vláda své rozhodnutí postupně zvýšit hranici odchodu do důchodu na 63 let u žen a na 65 let u mužů odůvodňovala tím, že tímto způsobem vlastně pomáhá důchodcům se vyhnout situaci sociálního osiření. Ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová již dříve prohlásila, že penzijní reforma prodlouží profesně aktivní věk Rusů, a tím jim i prodlouží život.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Více souvisejících

Rusko důchodci, senioři osamělost

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy