Arménie žádá vydání synovce tamního exprezidenta, do ČR poslala dokumenty

Téměř čtyři měsíce poté, co česká policie zadržela hledaného synovce arménského exprezidenta Serže Sargsjana, odeslaly arménské úřady dokumenty potřebné k jeho vydání do Arménie. Informuje o tom zpravodajská agentura TNA, potvrdit to měl generální prokurátor Artur Davtjan.

Sedmatřicetiletý Narek Sargsjan byl českou policií zadržen počátkem prosince 2018 v jednom z bytů na Praze 5. Akce se tehdy účastnila zásahová jednotka, existovalo totiž podezření, že je hledaný muž ozbrojen. Podle slov mluvčího pražské policie Jana Daňka skončil ve vydávací vazbě.

Šéf arménské policie Valery Osipjan tehdy uvedl, že zadržení synovce exprezidenta Serže Sargsjana je výsledkem úspěšné spolupráce mezinárodních policejních struktur. Po Narekovi se pátralo od července loňského roku kvůli ilegálnímu obstarávání a držení střelných zbraní a výbušnin a také kvůli obchodování s narkotiky.

Osipjan v prosinci také řekl, že arménská prokuratura začala připravovat potřebné dokumenty k žádosti o vydání Nareka Sargsjana do Arménie. Zpravodajská agentura TNA dnes informovala, že arménská strana už odeslala dokumenty do České republiky a nyní čeká na odpověď.

Arménští novináři se při té příležitosti zeptali tamního generálního prokurátora Artura Davtjana, proč došlo během vydávací procedury ke zpoždění. „Praxe ukazuje, že se není čeho obávat,“ citovala jej agentura TNA. Zároveň dodal, že proces vydání má spoustu nuancí.

„Úřady příslušné země teď musí rozhodnout, pak má osoba právo se odvolat,“ řekl Davtjan novinářům. Podle něj může celý proces trvat až jeden rok. „Je pravidlem, že se nikdo lehce nevzdává,“ připomněl arménský generální prokurátor.

Podle informací arménských novinářů se Narek Sargsjan během zadržení v České republice prokazoval falešnými doklady na jméno guatemalského občana Franklina Gonzaleze.

Strýc hledaného muže Serž Sarksjan byl ještě loni arménským prezidentem. Do funkce nastoupil v dubnu 2008 a během dvou volebních období inicioval přeměnu země z prezidentské na parlamentní republiku. Přesto čelil řadě protestů. Loni se po konci v úřadu ujal postu předsedy vlády, po necelém týdnu byl však nucen rezignovat.

Související

Narek Sargsyan

Česko vydalo Arménii zadrženého synovce exprezidenta Sargsjana

České úřady vydaly do Jerevanu Nareka Sargsjana, který je synovcem arménského exprezidenta Serže Sargsjana. Byl na něj vypsán mezinárodní zatykač kvůli obchodu s drogami a další nelegální činnosti. S odvoláním na arménskou policii o tom dnes informovala agentura Interfax.
Narek Sargsyan

Česko může vydat synovce exprezidenta Sargsjana do Arménie, rozhodl soud

Česko může vydat do Arménie policejně hledaného Nareka Sargsjana, synovce bývalého arménského prezidenta a někdejšího premiéra Serže Sargsjana. O přípustnosti vydání rozhodl minulý týden pražský městský soud, řekla dnes ČTK mluvčí Markéta Puci. Případ muže, který údajně obchodoval s drogami a přechovával zbraně, ještě posoudí ministryně spravedlnosti.

Více souvisejících

Narek Sargsyan arménie Ministerstvo spravedlnosti Policie ČR Serž Sargsjan

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy