Chystá se další Euromajdan? Ukrajinská krajní pravice nehodlá přijmout Zelenského jako prezidenta

Dnes se rozhodne, kdo bude příštím prezidentem Ukrajiny. Favoritem je komik a herec Volodymyr Zelenskyj, který by měl v úřadu nahradit jeho protivníka v prezidentských volbách, současného nacionalistického prezidenta Petra Porošenka. Výměna se ale nemusí odehrát bez problémů. Server War on the Rock varuje, že nacionalistické, krajně pravicové síly už dali najevo, že nepřijmou nikoho, kdo se jím zdá být proruský – a to platí i pro Zelenského.

Ačkoliv Rusko se k prezidentským volbám oficiálně nevyjadřuje, dá s poměrně snadno vyčíst, kdo je jejich favoritem. Zatímco Porošenko by nepochybně pokračoval ve své vůči Rusku velmi tvrdé, nekompromisní politice, jeho protikandidát dal najevo, že je ochoten s Ruskem jednat, ačkoliv nikdo neví přesně, o čem chce s ním jednat.

 Za tento vstřícnější postoj vůči Rusku začal Zelenskyj označován v některých ukrajinských kruzích za „proruského kandidáta“ – i když ten pravý proruský kandidát, Jurij Bojko, skončil v prvním kole prezidentských voleb na čtvrtém místě. Ačkoliv označení „proruský“ bývá degradující i na západní politické scéně, na té ukrajinské je pro daného politika mnohem problematičtější, protože v očích některých Ukrajinců rovnou mluví o „velezradě“ onoho jedince.

Skutečnost, že dle průzkumů Ukrajinci preferují „proruského „Zelenského“ a ne „protiruského“ Porošenka, odhaluje, že většina Ukrajinců, ačkoliv vyloženě proruského kandidáta si nepřeje, nevnímá vstřícnější postoj k Rusku jako problém. Jak upozorňuje Rádio Svobodná Evropa, většina Ukrajinců si přeje mír a válečná, nacionalistická rétorika Porošenka je už unavuje.

Nicméně, ačkoliv ukrajinští nacionalisté prosazující naprostou nekompromisnost přístupu směrem k Rusku, jsou na Ukrajině minoritou, jsou velmi vlivnou minoritou. Podle War on The Rock mají v kontextu své marginální pozice v rámci ukrajinské populace nerovnoměrný podíl na ukrajinské vládě. Tedy, vláda je mnohem více nacionalistická než obecná populace.

Nacionalističtí aktivisté mají dohromady 10% z 423 členného parlamentu. Jedná se o 20 přímo volených členů pravice a dalších 20, kteří jsou na seznamech stran přidružených k pravici. Mají též významné zastoupení mezi nevolenými státními úředníky. Patří k nim náměstek ministra vnitra, zástupce ředitele státního vysílání, několik regionálních šéfů policie či úředníci, kteří granty na programy vlasteneckého vzdělávání.

Jak hluboká je normalizace krajně pravicových, nacionalistických stran a postav v ukrajinské politice, dokazuje Andrej Parubij, předseda ukrajinského parlamentu. V minulosti byl členem krajně nacionalistické strany Svoboda. S jejím předsedou, Olehem Jaroslavovyčem Tjahnybokem, byli ústředními postavami tzv. Euromajdanu, série protestů, která v roce 2014 vedla k odstoupení tehdejšího prezidenta, Viktora Janukovyče.

 Parubij by v případě nástupnické krize se jako předseda ukrajinského parlamentu stal prezidentem. A takovou krizi by mohli rozpoutat právě krajně pravicoví aktivisté. Parubij sám tento týden vyzval vlastenecké občany na sociálních sítích, aby se mobilizovali a chránili Ukrajinu před „modernizovanou verzí Janukovyče“, který „pustí ruský svět do našich domovů“. Kontroverzní a vlivný historik Volodymyr Viatrovych uvedl, že aktivistická minorita Zelenského i v případě vítězství nikdy nepřijme.

Ukrajinští nacionalisté už dříve dali najevo, že jsou ochotni sáhnout k násilí, pokud se vyskytnou jakákoliv jednání, které budou považovat za příliš vstřícná vůči Rusku. Jejich slovo nelze brát na lehkou válku. Mnozí z nich jsou veteráni z válečných střetů na východě Ukrajiny. Celkově se odhaduje, že nacionalistických milicí je asi 30 000. Podle vojenských doktrín stačí asi 5% - podle některých dokonce jen 3,5% - populace, aby byla stržena vláda.

Krajně pravicové síly si to v zásadě už vyzkoušely během Euromajdanu. Ačkoliv byli i během něho marginální stranou, byli jednou z nejaktivnějších. Právě vysoká mobilizace těchto sil je činí nebezpečnými. Mohou tak vykazovat na Ukrajině větší vliv, než by měli mít.

To samozřejmě bývá ještě zvýrazňováno ruskou propagandou, podle které je Ukrajina bezmála Třetí říše. Podle některých konspiračních teorií dokonce krajně pravicové, nacionalistické síly jsou placeny Ruskem, aby Kreml mohu vykreslovat Ukrajinu v negativním světle. Krajní pravice je však na Ukrajině dlouhodobějším problémem a bude na novém prezidentovi, aby se s ní vyrovnal.

Související

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Ukrajina neonacisté volby na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 15 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Polární záře v Česku: Zemi zasáhla nejsilnější geomagnetická bouře za 20 let

Podle americké agentury pro oceán a atmosféru (NOAA) se v pátek na Zemi objevila nejsilnější geomagnetická bouře od roku 2003. Na řadě míst světa včetně Česka tak byla pozorovatelná polární záře.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy