"Je to borec!" Běžní Ukrajinci vkládají do Zelenského velké naděje, analytici mají obavy

Žádné speciální oslavy dnes večer v centru Kyjeva po ohlášeném vítězství herce Volodymyra Zelenského v prezidentských volbách na Ukrajině nepropukly. Na kyjevském "Václaváku", bulváru Chreščatyk, se mládež bavila jako každou neděli, ať tancem, pojídáním cukrové vaty nebo korzováním.

Podle průzkumu, který zveřejnila televize 112, získal Zelenskyj 74 procent hlasů, zatímco stávající prezident Petro Porošenko 26. Podle jiného průzkumu vyhrál Zelenskyj se 73 procenty, Porošenko získal 27 procent.

"Zelenskyj je borec, prima chlap, všichni ho mají rádi. Budí naději, že bude líp a že nebude lidem brát peníze," řekl ČTK o drtivém vítězství politického nováčka dvacetiletý Ajchem, zatímco jeho kamarád Jevgenij připustil, že se vlastně neví, co se od nového prezidenta dá čekat.

This being said, I'm certainly not comfortable with #Zelenskyi's victory. It opens an era of major uncertainties.When I was in Kyiv two weeks ago, many compare his predictable election to Trump's, Lega/Five Stars or Brexit. We also know some of his backers.But...

— Nicolas Tenzer (@NTenzer) 21. dubna 2019

"Hlavně, aby nedošlo k nové revoluci, k nové válce," obává se devatenáctiletá Alina. "Už jsme ztratili hodně životů, protože naše vláda si s tím (ozbrojeným konfliktem s proruskými separatisty na východě Ukrajiny) nedokázala poradit," dodala.

"Jsem připraven na nejhorší, i když doufám v nejlepší," řekl dvacetiletý Anatolij. V prvém kole podle svých slov hlasoval pro Zelenského, v druhém pro nikoho. "Se Zelenským je alespoň malá šance, že se věci změní. Ale vzhledem k tomu, co dělá Rusko, je to šance hodně malá," dodal. "Nevíme, co se dá od Zelenského jako prezidenta čekat, přesto doufáme, že přijde změna k lepšímu," poznamenala jeho společnice Lisa (22). A když se naděje opět zklamou, v ukrajinském parlamentu čeká na přijetí návrh zákona o odvolávání prezidenta, připomněl Anatolij.

"Lidé čekají větší penze, slušné platy, dobré perspektivy, snížení cen, ale to všechno moc nezáleží na prezidentovi," uvedla analytička Irina Bekeškinová v televizi Hromadske. Upozornila také, že Zelenskyj vlastně nepředstavil žádný reálný program, ani nejsou známé jeho postoje k mnoha klíčovým otázkám. "Putin nepřijde, to bylo dosti umělé strašení, ale lidé čekají, že se jim povede dobře," konstatovala v narážce na Porošenkovu kampaň, pojímající volby jako "rozhodující výběr" mezi stávajícím ukrajinským prezidentem a ruským vůdcem Vladimirem Putinem.

Publicista Timothy Ash na webu listu Kyiv Post poznamenal, že míra Zelenského vítězství svědčí o tom, že za ním nebyla jen mediální kampaň s temným financováním, ale i volání po skutečné změně.

"Obyvatelstvo chce svrhnout starý zkorumpovaný systém. Zdálo se, že toho dosáhli revolucí na Majdanu, která svrhla (proruského) prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014. Ale za pár měsíců bylo jasné, že staří oligarchové se vrátili zpět k moci," poznamenal s tím, že Porošenko, sám oligarcha, selhal v boji proti korupci, v klíčové otázce v očích Ukrajinců. Před Zelenským podle komentátora stojí velká výzva, aby ve svém týmu spojil reformátory a sám se distancoval od miliardáře Ihora Kolomojského a jeho kamarádů.

"U Porošenka se chystají pít do rána, u Zelenského hrát ping-pong," vylíčil náladu ve štábech obou kandidátů list Komsomolskaja pravda na webu svého ukrajinského vydání. Připomněl, že podle tradice nejlepší hráč mezi novináři by měl dostat šanci zahrát si s vítězem voleb.

Související

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Ukrajina volby na Ukrajině Petr Porošenko

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 5 hodinami

před 11 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy