Jak funguje Putinovo Rusko? Profesor má překvapivou odpověď

Profesor Mark Galeotti razí tezi, že Rusko Vladimira Putina je "adhokracií", tedy systémem, ve kterém se skutečná elita zakládá na přisluhování potřebám Kremlu, nikoliv na nějaké specifické institucionální či společenské identitě. Expert na Rusko v komentáři pro server Moscow Times vysvětluje, že mnozí ruští příslušníci tajných služeb, diplomaté, novináři, politicu či miliardáři jsou v zásadě "političtí podnikatelé", kteří se snaží sloužit Kremlu, případně se to od nich vyžaduje, často bez ohledu na jejich formální roli.

Je třeba mluvit o Putinovi

Aktivity skutečných "adhokratů" i mnohem početnějších a méně významných "politických podnikatelů" s vysokými aspiracemi se občas zakládají přímo na požadavcích Kremlu, jindy jsou požadovány nepřímo skrze náznaky a gesta, ale často jde i o vlastní iniciativu, tedy snahu jednat určitým způsobem v naději, že nadřízení budou potěšeni, konstatuje odborník. Sám tento systém obšírně popsal ve své nové knize s názvem Je třeba mluvit o Putinovi.   

Galeotti se domnívá, že jeho tvrzení výrazně podporuje i úvodní rychlý pohled do zprávy amerického zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. "Pochopitelně, zpráva vyzdvihuje případy jasných, přímých akcí ruské vlády, především hackerských operací (zvláštní služby) GRU," píše profesor. Poukazuje, že přesto jsou v textu mnohem častěji přítomné náznaky, že Kreml ve skutečnosti nechtěl, aby se Donald Trump stal americkým prezidentem a jeho zvolení ani neočekával.

Ruští představitelé si byli jistí, že ve volbách zvítězí Hillary Clintonová, a tak se jednoduše snažili narušit její předpokládané prezidentství, jelikož se obávali, že vůči Rusku zahájí tvrdou kampaň, myslí si expert. Dodává, že Kreml sice znepokojoval jeho nulový vliv na tento vývoj, ale spoléhal se spíše na akce svých "politických podnikatelů".

Jako příklad uvádí Galeotti činnost Pjotra Avena, šéfa ruské Alfa-Bank, který si obavy Kremlu z vývoje v USA a neschopnosti jej ovlivnit uvědomoval. Zároveň ale cítil - stejně jako další -, že tento vývoj může ohrozit i jeho zájmy a nejednal tedy pouze na základě implicitních instrukcí Kremlu.  

Mosty k Trumpovi

Množství rozličných aktérů se v reálu snažilo využít jakoukoliv příležitost a pokoušelo se otevřít komunikační kanály, ať již šlo o právničku Natálii Veselnickou či ředitele Ruského fondu přímých investic Kirilla Dmitrijeva, vysvětluje profesor. V tom podle něj spočívá podstata - bylo v přímém zájmu těchto osob pokusit se vybudovat mosty s týmem prezidentského kandidáta a následně zvoleného prezidenta Trumpa.

"Ale to je zcela normální," deklaruje odborník. Připomíná, že o to samé se snažili nejrůznější představitelé států, byznysu i zájmových skupin, do Saúdů po Marine Le Penovou.   

Pokud Muellerova zpráva podala nějaký důkaz, pak o tom, že Kreml byl možností, že Trump zasedne v Bílém domě, překvapen stejně jako všichni ostatní, a tak měl zájem otestovat, zda někteří z jeho "adhokratů" dokážou navázat smysluplnou vazbu na jeho kampaň a přechodný tým, domnívá se Galeotti. Poukazuje také na následný vývoj a skutečnost, že stávající americká politika vůči Rusku je nejtvrdší od roku 1991, odmyslíme-li si bizarní Trumpovy projevy náklonnosti vůči Putinovi.   

Navzdory mnoha schůzkám a pobídkám se ruským "adhokratům" patřičnou vazbu navázat nepodařilo, konstatuje expert. Nabádá tedy k opuštění představ o ruském Bílém domě i vzrušených tvrzení, že Trump je ruský agent.

Také často zmiňovaný projekt Trumpova mrakodrapu v Moskvě označuje Galeotti za zbytečný humbuk a pouhé plané naděje několika "hochštaplerů", kteří nechápou, jak dnešní Rusko funguje. "Trumpa a jeho okolí lze zatracovat všemi způsoby, od maření spravedlnosti po nekompetentnost. Ale to je americká příběh a hřích, nikoliv ruský import," uzavírá profesor.

Související

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) Robert Mueller (exšéf FBI) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 38 minutami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 2 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy