Turista si chtěl z dovolené odvézt suvenýr. Po chvíli litoval, že se o to pokusil

Cesta na pláže v Sardinii by se nemusela vyplatit – pokud si turisté nebudou chtít odtud vzít písek. Místní úřady začali tuto běžnou turistickou praktiku tvrdě trestat. Na vlastní kůži to zažil návštěvník z Británie, který za to dostal značnou pokutu, píše britský deník The Daily Telegraph.

40letému muži z Británie byla uložena pokuta 1 032 (přes 26 000 korun) eur za to, že měl plastovou flašku plnou písku z pláže u města Olbia na severovýchodě ostrova. Celníci na mezinárodních letištích v Sardinii pravidelně prohlížejí cestovatelům zavazadla kvůli těmto „krádežím“ písku.

Podle sardinských úředníků je poměrně běžné, že si návštěvníci plní lahve a baťohy rozmanitým, odlišně zbarveným pískem z sardinských pláží. Sardinští představitelé to však odsuzují s tím, že je to v takové míře, že to ohrožuje životní prostředí poloostrova. V roce 2017 mělo být turisty sebráno na 5 tun písku.  

Proti praktice se vyjádřila i německá ambasáda v Římě. „ Sardinie má jedny z nejkrásnějších pláží v Itálii, ale brát si sebou písek, štěrk nebo mušle představuje pro tamní ekosystém vážný problém. Zákon to zakazuje. Můžete dostat pokutu od 500 (přibližně 12 900 korun) do 3 000 eur (přibližně 77 200 korun). Nechte písek tam, kde má být,“ varovalo velvyslanectví na svém facebookovém profilu návštěvníky z Německa.

Proti této praxi rozpoutal kampaň i Světový fond na ochranu přírody (WWF) pod sloganem „ Plážoví zloději-brát písek je krádež.“

Itálie si na škodlivé a necitlivé praktiky turistů stěžuje pravidelně. Římský starosta požádal světové ambasády, aby neposlušné a nepořádek dělající turisty v Římě daly na „černou listinu“ a zabránily jim se vrátit zpět. Jeho opatření se týká především „hooligans“, radikálních fotbalových fanoušků.

V roce 2015 v Římě se nizozemští fotbaloví fanoušci střetli s italskou policií. Během svého řádění poničili slavnou barokní fontánu Fontanu della Barcaccia.

Související

Více souvisejících

Sardinie Itálie turistika pláž písek

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy