Policisté zasáhli proti jednomu z největších evropských gangů

Mezinárodní policejní akce vedla k rozbití velmi profesionálního a nebezpečného zločineckého gangu, který byl jedním z nejaktivnějších v Evropě a podílel se na pašování drog, cigaret, vraždách a praní špinavých peněz. Oznámila to dnes evropská policejní agentura Europol. Při dosud nejrozsáhlejší operaci svého druhu bylo podle ní zatčeno 22 lidí.

Předpokládaným vůdcem skupiny byl osmačtyřicetiletý Litevec, kterého policisté zadrželi ve Španělsku. Další podezřelí byli v polovině května zatčeni v Polsku, Británii, Španělsku a Litvě.

Na operaci s názvem Icebreaker (Ledoborec) se podílelo 450 policistů a celníků z evropských zemí. Při prohlídkách 40 domů zabavili osm milionů eur (206 milionů Kč) v hotovosti, diamanty, zlaté cihly, šperky, luxusní vozy a velké množství neokolkovaných cigaret. Objevili také skryté schránky určené k převážení drog a psychotropních látek.

Policisté odhadli, že si skupina díky své kriminální činnosti přišla v letech 2017-2019 na 680 milionů eur (17,5 miliardy Kč).

Gang podle Europolu pašoval drogy a cigarety do Británie a získané peníze pak různými prostředky pašoval do Polska. Peníze "vypral" prostřednictvím směnáren a pak je investoval do nemovitostí ve Španělsku a dalších zemích. Pro komunikaci mezi členy používal šifrovaná zařízení a vůdci a členové skupiny měli k dispozici také různé prostředky proti sledování.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Kriminalita v Česku loni oproti předchozímu roku klesla

Kriminalita v Česku loni proti předchozímu roku opět poklesla. Policie zaznamenala 153.233 trestných činů, meziročně o sedm procent méně. Objasněnost trestných činů loni vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Vražd loni policisté evidovali 105, neobjasněných zůstalo pět.
Ondřej Mundl, předseda Výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie.

Strážníci nemají k povinnému očkování motivaci. Hrozí výpovědi, soudy a nárůst kriminality, říká šéf Unie Mundl

Předseda Výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie a zároveň vedoucí strážník Městské policie v Jaroměři Ondřej Mundl se obává, že schválená vyhláška o povinném očkování může vést k exodu strážníků ze služby. A také zmiňuje, že obecní policie nepatří mezi hlavní složky Integrovaného záchranného systému (IZS), ale z hlediska plnění povinností na ni ministerstvo vnitra mnohdy pohlíží stejně. „Nikdo se nesnaží příslušníky složek pozitivně motivovat k vakcinaci, nenabízí žádné motivační bonusy. Pouze jsme vystavováni represím, že pokud se nenaočkujeme, přijdeme o práci. Veškeré spory tak mohou končit i u soudů a nelze vyloučit ani možnost nárůstu kriminality,“ říká pro EuroZprávy.cz Ondřej Mundl.

Více souvisejících

kriminalita gangy policie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy