"Česko si může myslet své..." Ruský poslanec nevylučuje novou rozpravu o veteránské novele

Návrh na přiznání statusu válečných veteránů sovětským vojákům účastnícím se invaze do Československa v roce 1968 může být v dolní komoře ruského parlamentu znovu předložen. Ruskému listu Vzgljad to řekl Jurij Švytkin, poslanec za hlavní vládní stranu Jednotné Rusko a místopředseda branného výboru Státní dumy. Dolní komora přitom loni v lednu návrh předložený komunisty neschválila, a to díky přičinění Švytkina a jeho spolustraníků.

"Česko a Slovensko si může myslet své, ale tehdy (v roce 1968) se podařilo odvrátit státní převrat jako takový," řekl poslanec v reakci na protesty Prahy a Bratislavy proti navrhované novele veteránského zákona. "Vycházíme z toho, že v roce 1968 (naši) lidé plnili vojenskou povinnost," dodal.

Návrh na doplnění zákona, který předložili už v roce 2016 v ruském parlamentu tři komunističtí poslanci, neprošel loni prvním čtením kvůli tomu, že drtivá většina poslanců Jednotného Ruska, největší poslanecké frakce, se do hlasování nezapojila a nebylo dosaženo potřebného kvóra. Podle parlamentního zápisu tehdy nehlasoval ani Švytkin.

Nyní ale tvrdí, že v budoucnu může být ve Státní dumě návrh předložen znovu. "Možná s právními a technickými úpravami, musí být stanovena procedura," uvedl poslanec. List Vzgljad v této souvislosti píše, že zastupitelé z frakce Liběrálnědemokratické strany a strany Spravedlivé Rusko, kteří návrh komunistů podpořili, chtějí novelu schválit v co nejbližší době.

Ruští vojáci podle poslance Švytkina "dělali v Československu pořádek" a riskovali své životy. "Lidé, kteří tyto úkoly plnili, musejí mít odpovídající status," konstatoval. Česká republika a Slovensko podle něj prosazují vůči Rusku nepřátelskou politiku a Moskva by svou reakci mohla dát najevo prostřednictvím diplomatických kanálů. "Jsou to samozřejmě mezinárodní vztahy, ale my se musíme orientovat na pocity našeho vlastního lidu," řekl poslanec.

Pan prezident si pozval na čtvrtek 13. června 2019 na Pražský hrad velvyslance Ruské federace Alexandra Zmejevského. Bude žádat vysvětlení ve věci návrhu ruského federálního zákona, který uděluje status válečných veteránů i účastníkům okupace ČSSR v roce 1968.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 5. června 2019

V internetové anketě, kterou Vzgljad na svém serveru k článku připojil, schválilo intervenci téměř 80 procent hlasujících. Proti bylo přes 13 procent. Do hlasování se zapojilo kolem 13.000 lidí.

Ruské debaty o přiznání statusu válečných veteránů interventům vyvolaly v Praze i Bratislavě kritické reakce. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček na twitteru napsal, že okupace Československa byla v příkrém rozporu s mezinárodním právem. Prezident Miloš Zeman pozval na příští týden ruského velvyslance, po němž bude chtít vysvětlení.

Související

Více souvisejících

Rusko okupace 1968 Československo

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy