Krize v Albánii se prohlubuje. Kontroverzní volby mohou přerůst v krveprolití

Albánský prezident Ilir Meta dnes kritizoval rozhodnutí vrcholného soudního orgánu, který potvrdil konání nedělních komunálních voleb. Ty hlava státu začátkem měsíce dekretem zrušila kvůli napjaté politické situaci. Zabránit uspořádání hlasování se kromě prezidenta snaží i pravicová opozice, jejíž aktivisté minulý týden vyrabovali dvě regionální volební centra.

Prezident přistoupil ke zrušení voleb, neboť podle jeho slov "současné okolnosti nevytvářejí nezbytné podmínky pro konání spravedlivých a demokratických voleb". Hlasování se má konat 30. června, opoziční strany jsou ale odhodlány volby bojkotovat a hrozí, že zabrání jejich konání.

Meta podle agentury AP vyzval strany k dialogu a vládní socialistickou stranu (PSSh) premiéra Ediho Ramy vyzval, aby přípravy na "imaginární" volby zastavila. Vyjádřil také přesvědčení, že hlasování bez účasti opozice Albánii neumožní zahájit přístupové rozhovory s Evropskou unií, o což Tirana dlouhodobě usiluje.

Poslanci socialistů minulý týden zahájili proceduru vedoucí k Metovu odvolání. Nedisponují však potřebnou většinou, a i kdyby se jim podařilo potřebný počet hlasů shromáždit, konečné slovo by měl ústavní soud. Ten však od loňska nefunguje - většina členů neprošla prověrkami a jejich nástupci ještě schváleni nejsou. Země se tak dostala do ústavní krize, která podle pozorovatelů může snadno přerůst v násilnosti.

Volební kolegium albánského nejvyššího soudu v pondělí jednohlasně rozhodlo, že termín konání místních voleb 30. června platí. Deník Shekulli uvedl, že podle interpretace socialistů má tento orgán pravomoc rozhodovat o volebních záležitostech, což však opozice odmítá jako neústavní.

Několik aktivistů bylo zraněno a mnoho dalších zatčeno při protestech opozice z minulého týdne, které měly za cíl zabránit přípravám na místní volby. Podle severu Balkan Insight byla nejméně dvě regionální volební centra vyrabována poté, co do nich násilně vnikli demonstranti a zapálili tam materiál potřebný k hlasování.

Opoziční strany v čele s pravicovou Demokratickou stranou (PDSh), jejichž poslanci v březnu složili mandát a opustili parlament, už měsíce pořádají protivládní protesty a požadují demisi premiéra i celé jeho vlády. V souvislosti s nadcházejícími volbami chtějí, aby místo Ramovy vlády připravil hlasování "nestranný úřednický tým".

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 
Ilustrační fotografie.

Češi vybouchli v Albánii a prohráli 0:3. S postupem na Euro to tak mají nahnuté a Šilhavý také

Po čtvrtečním utkání v kvalifikaci na mistrovství Evropy se mohli Češi výrazně přiblížit k účasti na závěrečném turnaji, který příští rok proběhne v Německu. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého ale v Tiraně vybouchli a prohráli jasně 0:3. Jasně především proto, že se v bouřlivé atmosféře na nic nezmohli. Navíc od konce první půle hráli v deseti po sporném vyloučení Mojmíra Chytila. Albánie už tou dobou vedla 1:0 a ve druhé půli přidala další dvě branky a nemuselo zůstat jen u nich. Rázem se tak začíná smrákat nad účastí Čechů na Euru 2024, jelikož v kvalifikační skupině C jsou až třetí za Albánií a Polskem, ale také nad budoucností trenéra u národního týmu.

Více souvisejících

albánie Ilir Meta Edi Rama volby v Albánii

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy