Instagrameři si oblíbili toxické jezero na Sibiři. Proč tak riskují?

Ruští instagrameři se sjíždějí k tyrkysovému jezírku na Sibiři, aby si tam pořídili netradiční fotografie.

Tím jezerem je ale ve skutečnosti nádrž na odpad z uhelné elektrárny a koupání v ní může vyvolat silnou alergickou reakci. Napsal to zpravodajský server BBC.

Nádrž vypadá jako tropické jezírko, proto si vysloužila přezdívku Novosibirské Maledivy. Důvod krásného zbarvení ale už tak potěšující není - ve vodě jsou oxidy kovů a jiné zplodiny.

Společnost, která elektrárnu spravuje, proto vyzvala návštěvníky, aby se k vodě nepřibližovali. Zdá se však, že varování jen zvýšilo zájem pořídit si na místě selfie.

"Jasně, není to Černobyl, ale pořád je to nebezpečné," napsala na sociálních sítích jedna uživatelka a k příspěvku připojila fotografii, na které leží na břehu nádrže. Jiný uživatel sdílel fotografii, jak odpočívá na nafukovacím jednorožci.

"Vůbec to tady není nebezpečné. Druhý den ráno mi trochu zčervenaly nohy a asi dva dny svědily, pak to ale přestalo. Co byste ale pro takové fotky neudělali?" napsal žertem další z uživatelů. "Ta voda chutná trochu kysele," doplnil.

Leo Alexej dokonce věnoval nádrži stránku na instagramu. V rozhovoru s BBC poznamenal, že na místě byl čtyřikrát, ale do vody nelezl. "Nedoporučují se té vody dotýkat. Může to vyvolat alergickou reakci," řekl.

Společnost, která elektrárnu spravuje, důrazně varovala návštěvníky, aby v nádrži neplavali. Nejenže jsou ve vodě škodlivé látky, hrozí také, že by se případný plavec zabořil do popelavého bahna a nedostal se ven. Elektrárna nicméně uvádí, že obsah nádrže není toxický a že míru radiace zkontrolovala nezávislá inspekce.

Související

Více souvisejících

sibiř Instagram

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy