AIDS na ústupu? OSN vydala nebezpečné varování

Lidí, kteří zemřeli na následky viru HIV, v uplynulých letech výrazně ubylo. Tvrdí to každoroční zpráva OSN. Nicméně, onemocnění virem HIV je na vzestupu na Blízkém východě a ve východní Evropě.

OSN v roce 2018 zaznamenala 770 000 smrtí v důsledku HIV viru. Jedná se o 33% pokles v porovnání s rokem 2010, kdy bylo zaznamenáno 1,2 milionu smrtí.

Podle odhadů nyní 37,9 milionu lidí na světě trpí nemocí AIDS. Daří se však zabraňovat jejich smrti, protože rekordní počet (23,3 milionů) jich má přístup k antiretrovirové terapii, která umožňuje kontrolovat infekci.

Nejvíce lidí s virem HIV žije stále ve Východní a Jižní Africe (20,6 milionů lidí), počet úmrtí spojených s AIDS zde však výrazně klesá. V Jižní Africe se počet HIV infekcí snížil o více než 40% a s AIDS spojených smrtí o asi 40% od roku 2010. Tento pokles se výraznou měrou podílel na celkovém poklesu nově infikovaných lidí, kterých v roce 2018 bylo 1,7 milionu, což je o 16% méně než v roce 2010.

Autoři studie však varují, že zatímco v východní a jižní Africe počet HIV infekcí a s virem spojených smrtí klesá, ve východní Evropě a v centrální Africe jsou na vzestupu. Počet případů onemocnění virem HIV v této oblasti vzrostl o 29%. Růst byl pozorován i na Blízkém východě, Severní Africe a Jižní Americe.

Počet úmrtí v důsledku nemoci AIDS vzrostl ve východní Evropě o 5%. Na Blízkém východě a v Severní Africe rostl počet úmrtí o 9%.

OSN varuje, že počet úmrtí a infekcí se může zvýšit, jak se investice do léčby tohoto onemocnění snižují. V loňském roce bylo k dispozici 19 miliard dolarů na boj s AIDS, což je o 7 miliard dolarů méně než odhadovaných 26,2 miliardy dolarů potřebných do roku 2020. V porovnání s rokem 2017 poklesl počet prostředků o skoro jednu miliardu dolarů.

Podle zprávy nové infekce se vyskytují především mezi „klíčovými“, rizikovými skupinami. Jedná o sexuální pracovnice, drogové uživatele, gay muže, transgenderové osoby, vězně a sexuální partnery těchto lidí.

Zatím se stále hledá lék na virus HIV, kterým se od roku 1980 nakazilo více než 80 milionů lidí a který vedl k smrti více než 35 milionů lidí. Vědcům se však nyní podařilo zcela vyléčit infikovaný organismus u pokusných myší.

Související

virus HIV

Česko zůstává zemí s relativně nízkou úrovní infekce HIV/AIDS

V Česku letos do konce října přibylo mezi rezidenty, tedy cizinci s dlouhodobým pobytem, a občany ČR 249 nových případů infekce HIV. Česká republika tak zůstává zemí s relativně nízkou úrovní infekce HIV/AIDS, uvedl dnes v tiskové zprávě ke Světovému dni boje proti AIDS Státní zdravotní ústav (SZÚ). Dlouhodobě narůstá podíl rezidentů, letos poprvé je jich víc než polovina.

Více souvisejících

aids OSN hiv pohlavní nemoci

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 25 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krokodýl terorizoval odlehlou obec v Austrálii. Místní se mu krutě pomstili

Odlehlou obec na severu Austrálie dlouhodobě terorizoval krokodýl mořský. Velký plaz útočil na lidi a požíral jejich domácí mazlíčky, nakonec se dočkal kruté odplaty. Stal se totiž hlavním chodem během hostiny místních obyvatel. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy