Manželka dubajského vládce kvůli dětem žádá o pomoc britské soudy

Jordánská princezna Hája se u vrchního soudu v Londýně soudí se svým manželem, dubajským vládcem šajchem Muhammadem bin Rašídem Maktúmem, kvůli péči o jejich dvě děti. Média dnes informovala, že princezna britskou justici požádala o vydání příkazů, které se používají na ochranu obětí nucených sňatků a domácího násilí. Také usiluje o umístění svých potomků do péče soudu.

Jordánskou princeznu si dubajský panovník vzal v roce 2004 jako svou šestou manželku a má s ní dvě děti - jedenáctiletou dceru a sedmiletého syna. BBC uvedla, že pětačtyřicetiletá dcera bývalého jordánského krále Husajna nedávno z Dubaje uprchla do Německa, tento měsíc ale vyšlo najevo, že žije v centru Londýna. Dcera a syn Spojené arabské emiráty opustili s ní.

Dnešním předběžným stáním řízení týkající se jejích dětí začalo, pokračovat by mělo ve středu. "Toto řízení se týká blaha dvou dětí vzešlých z jejich manželství a nesouvisí s rozvodem či penězi," uvedli zástupci obou stran ve společném prohlášení.

Jak princeznu Háju tak emíra Maktúma zastupují známí odborníci na rodinné právo. Manželka dubajského vládce si najala Fionu Shackletonovou, která zastupovala prince Charlese během rozvodu s princeznou Dianou, zatímco na druhé straně stojí Helen Wardová, která zastupovala britského režiséra Guye Ritchieho, když se rozváděl s americkou zpěvačkou Madonnou.

Jordánská princezna požádala soud o "příkaz na ochranu před nuceným sňatkem" a také o příkaz vydávaný na ochranu před násilím či vyhrožováním. Podrobnosti ohledně požadovaných opatření ale nebyly zveřejněny, podle agentury AP by se nicméně příkaz pro případ nuceného sňatku vztahoval na dceru a syna princezny. Maktúmovi zástupci usilují o urychlené navrácení dětí do Dubaje a také o omezení možností novinářů, kteří o řízení informují. Soudce Andrew McFarlane druhý bod zamítl s tím, že existuje zájem na tom, aby veřejnost měla o událostech rámcovou představu.

Aktuální soudní spor není první známkou problémů v rodině emíra Maktúma, který podle informací médií se šesti ženami zplodil více než 20 dětí. Jeho dcera princezna Latífa se loni v únoru pokusila uprchnout ze Spojených arabských emirátů, avšak byla dopadena a zřejmě proti své vůli přivezena zpět do Dubaje. Podle ochránců lidských práv z organizace Human Rights Watch (HRW) s ní následně její známí ztratili kontakt.

Princezna Hája podle BBC po incidentu uváděla, že Latífa je "teď v bezpečí v Dubaji", později se ale podle lidí z jejího okolí dozvěděla "znepokojivé" informace o návratu Latífy domů, což ji vystavilo rostoucímu tlaku ze strany rodinných příslušníků. Tiskový odbor dubajské vlády na dotaz agentury Reuters odmítl spor ohledně jejích dětí komentovat s tím, že jde o soukromou záležitost.

Související

Dubaj

V Dubaji je nošení roušek povinné uvnitř i venku, striktně se dbá na dodržování

V Dubaji musí mít lidé roušky nasazené ve vnitřních prostorách, povinné jsou také venku. V hotelích, obchodních centrech i na ulicích se striktně dbá na dodržování tohoto opatření. Na lehátku na pláži nebo u bazénu lidé mít roušky nemusí, stejně jako při konzumaci jídla a nápojů. Měli by ale vždy dodržovat dvoumetrové odstupy od ostatních. Samozřejmostí je dezinfekce a důkladné mytí rukou.

Více souvisejících

Dubaj jordánsko

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

před 40 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fica operovali 5 hodin. Je stabilizovaný, jeho stav je vážný

Operace slovenského premiéra Roberta Fica trvala pět hodin. Nyní je jeho zdravotní stav stabilizovaný, ale stále velmi vážný, a proto zůstává na jednotce intenzivní péče. Dnes to uvedla na tiskové konferenci ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 4 hodinami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Svět reaguje na atentát na Fica. Zelenskyj útok odsoudil

Na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zareagovali i světoví politici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že násilí by se nemělo stávat normou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy