Protikuřácký zákon začal platit i v Černé Hoře, výjimku mají jen kasina

Čeští turisté kuřáci, kteří se těší na dovolenou v Černé Hoře, kde si doposud mohli téměř kdekoli klidně zapálit včetně restaurací, o svou "svobodnou" destinaci přišli. I v této balkánské zemi totiž ve středu vstoupil v platnost protikuřácký zákon, který zakazuje holdování tabákovým výrobkům na všech veřejných místech i na pracovištích.

Přísně zapovězeno je mimo jiné kouření v zařízeních, jako jsou kavárny a restaurace, nebo v jejich částech, kde se podává jídlo a pití.

Podobně jako v některých jiných zemích, kde bylo takové opatření už zavedeno, normativní akt umožňuje vlastníkům uvedených objektů vyčlenit určitý prostor, kde lze pouze kouřit. Toto místo ovšem musí odpovídat stanoveným podmínkám, k nimž patří například určitá velikost a také viditelné označení.

Z působnosti protikuřáckého zákona jsou vyňata jen kasina. Uvedená výjimka se už stala terčem kritiky, přestože se počítá s tím, že tato zařízení budou platit zvláštní daň. Odpůrci kouření zákonodárcům vyčítají nedůslednost v oblasti ochrany zdraví, kterou bylo přijetí zákona především zdůvodněno.

Při porušení protikuřáckého zákona hrozí provinilcům v Černé Hoře pokuty od 500 do 20.000 eur (zhruba 13.000 až 518.000 Kč).

Protikuřácké právní předpisy zavedla řada evropských států, včetně některých balkánských zemí. Od 31. května 2017 příslušný zákon platí také v České republice. Vztahuje se na veškeré veřejnosti volně přístupné vnitřní prostory, letiště, nástupiště, zastávky a veřejné dopravní prostředky. Platí i pro zdravotnická zařízení, školy, dětská hřiště a sportoviště. Kromě restaurací si lidé nesmějí zapálit ani v kinech, divadlech nebo v prostorách zoologických zahrad.

Jednotlivcům může být za porušení zákazu uložena pokuta až 5000 korun. Provozovatelům prostor, kterých se norma týká, hrozí až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Téměř čtvrtina Čechů je závislá na tabáku, alkohol často pije 16 procent lidí

V populaci České republiky bylo v roce 2022 celkem 24,4 % kuřáků různých druhů tabákových výrobků. Významně přibývá uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků. Zejména mladí od 15 let častěji sahají po alternativách, aniž by před tím kouřili klasické cigarety. Co se týká alkoholu, v mezinárodním měřítku zůstává Česká republika mezi zeměmi s velmi vysokou spotřebou. Vyplývá to z výsledků reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav u příležitosti Světového dne bez tabáku. Ten vyhlašuje Světová zdravotnická organizace  již od roku 1987 a připadá na 31. května. Vyplývá to z tiskové zprávy Státního zdravotního ústavu.

Více souvisejících

Kouření Černá Hora cigarety

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy