Ve Westminsterském opatství začal svatební obřad

Londýn - Úderem dvanácté hodiny SELČ začala v pátek ve Westminsterském opatství svatba britského prince Williama a Kate Middletonové. Informuje o tom webový portál stanice BBC.

Svatební obřad v gotické katedrále potrvá hodinu a čtvrt. Pár oddá arcibiskup z Canterbury, který je hlavou anglikánské církve. Úvodní řeč pronese londýnský biskup Richard Chartres, dlouholetý přítel Williama. Obřad povede westminsterský děkan John Hall.

Sňatku přímo v opatství přihlíží 1900 prominentních hostů. Vedle královské rodiny v čele s královnou Alžbětou II. nechybí řada známých osobností, například Elton John, David Beckham s manželkou Victorií, premiér David Cameron, jeho předchůdce John Key a další.

Asi 600 000 lidí svatbu sleduje v ulicích Londýna a odhadem až dvě miliardy u televizních obrazovek a na internetu.

Katedrála je vyzdobena množstvím květin a rostlin, na jejichž výběru se osobně podílela Kate. Jsou mezi nimi šeříky, azalky, rododendrony, pryšce nebo vistárie.

Součástí výzdoby Westminsterského chrámu je osm šestimetrových stromů v ozdobných květináčích – šest javorů babyk a dva habry. Snoubenci mezi nimi půjdou k oltáři.

Novomanželé by přesně v 13:15 SELČ měli opustit Westminsterské opatství, nasednout do pozlaceného kočáru State Landau z roku 1902 a zamířit k Buckinghamskému paláci. Na cestě je bude doprovázet královská kavalerie. Za novomanželi budou následovat členové královské rodiny.

Williama a Kate budou na cestě do paláce zdravit davy lidí, kteří lemují trasu svatebního průvodu. Pod balkonem paláce a jeho těsném okolí budou další desetitisíce lidí, kteří budou čekat na polibek manželského páru.

Související

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 
Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Více souvisejících

královská rodina (gbr) svatba

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy