Ztroskotaná loď Concordia vydala dalšího muže! Je zraněn

Řím - Záchranáři vyprostili ze ztroskotané italské lodi v neděli již třetího pasažéra. Po jihokorejském manželském páru je na souši i člen posádky Marrico Giampetroni, informuje agentura Ansa.

Hasiči muže našli podle zvuků, které se od nedělního rána ozývaly z nitra lodi. Místo, kde se nacházel, bylo ale už částečně zatopené, a tak se k němu záchranáři nemohli dostat. Marrico Giampetroni má zlomenou nohu a vrtulník ho převezl do nemocnice.Další dva pohřešované úřady našly v Římě - jednalo se o japonské turisty, kteří po evakuaci odjeli z ostrova, aniž by se ohlásili. Starosta provincie Grosseto Giuseppe Linardi řekl v neděli odpoledne, že přítomnost velkého počtu cizinců identifikaci komplikuje. Některá jména na seznamu cestujících jsou totiž napsaná špatně.Počet nezvěstných tak opět klesl. Podle Enrica Rossiho, prezidenta toskánského regionu, už se pohřešuje jen 11 pasažérů a 6 členů posádky. Agentury neznalé místních poměrů počty hledaných osob zbytečně nadsazují, tvrdí Rossi.Záchranáři nyní podle seznamů procházejí kajuty těch, kteří jsou pohřešovaní. Poté, co loď narazila na útes, se pravděpodobně zablokovaly elektronické zámky dveří. Je proto možné, že uvnitř lodi jsou stále lidé.Operace je riskantní, loď se totiž může kompletně potopit. Práci záchranářů ztěžují vlny, ale i nábytek a další předměty z výbavy lodi.Při vyprošťovacích pracích byla v neděli nalezena také černá skříňka se záznamem cesty a komunikace na palubě.Konkrétní příčina nehody se vyšetřuje. Italská prokuratura zadržela kapitána lodi Francesca Schettina i prvního důstojníka Cira Ambrosia. Oba muži jsou podezřelí z několikanásobného zabití a opuštění lodě v době, kdy byly životy cestujících ještě v ohrožení."Rád bych řekl, že několik stovek lidí vděčí za svůj život profesionalitě, kterou zaměstnanci Costa Concordia prokázali v mimořádné situaci,“ řekl Schettinův právník Bruno Leporatti, kterého cituje webový portál Huffington Post. Kapitán u společnosti slouží už 11 let, je proto nepravděpodobné, že by nehodu způsobil, dodal.Za své zaměstnance se postavila i společnost Costa Crociere, která havarované plavidlo provozuje. Ředitel firmy Gianni Onorato uvedl, že páteční nehoda je prvním incidentem plavidel společnosti za její šedesátiletou historii.Námořní odborník Malcolm Latarche serveru Huffington Post sdělil, že na vině může být selhání elektronických navigačních systémů. Cestující totiž popisovali, že před tím, než se loď začala potápět, slyšely ránu, po níž zhasla všechna světla. Právě výpadek elektřiny by mohl systémy dočasně vyřadit z provozu.Posádka údajně po dobu 45 minut cestujícím tvrdila, že se jedná o pouhou technickou závadu. Mnoho pasažérů si stěžuje na to, že evakuace probíhala chaoticky a museli se prát o záchranné čluny. Scénu cestující připodobňují k výjevům z filmu Titanic a dodávají, že na lodi neprošli předepsaným bezpečnostním školením.Výletní loď Costa Concordia v pátek večer narazila na útes poblíž ostrova Giglio u jižního Toskánska. Do trupu se dostala voda a plavidlo se začalo naklánět. Na palubě bylo celkem 4232 lidí. Při nehodě zemřeli dva francouzští turisté a jeden člen posádky z Peru. Dalších 42 lidí je zraněných.

Související

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Více souvisejících

Itálie lodní havárie

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy