Tajemství Titova trezoru: Čtěte, co komunistický diktátor tajil

Bělehrad - Někdejší jugoslávský komunistický vůdce Josip Broz Tito nepřestává přitahovat pozornost ani více než 30 let po své smrti. Nejnověji je to kvůli majetku, který po Titovi zůstal.

Před měsícem totiž nechala v Bělehradě zvláštní komise otevřít trezor, kam dva roky po prezidentově smrti, v červnu 1982, nechali tehdejší jugoslávští úředníci ukrýt část jeho cenností. 

Otevřít trezor až po letech povolil bělehradský soud. Obsah trezoru, který se skrýval v 11 pytlích, ale zatím zůstává tajemstvím.

Hovoří se o nemalém množství zlatých mincí, více než tuctu cenných jídelních servisů nebo o drahokamech a vyznamenáních, které kdysi patřily srbskému královskému rodu Karadjordjevičů.

Federativní lidová republika Jugoslávie byla vyhlášena v listopadu 1945 a Tito se stal premiérem. Tak jako ostatní socialistické státy, prošla Jugoslávie koncem čtyřicátých let obdobím diktatury proletariátu. Měnová reforma v dubnu 1945 připravila většinu lidí o veškeré válečné úspory. Vyzbrojování pokračovalo bez přerušení od konce války, byl vytvořen silný policejní aparát (tajná policie OZNA, UDBA, KOS), opoziční strany byly zakázány, tisíce odpůrců režimu, i z řad komunistů, byly zatýkány a odsuzovány k dlouhým trestům v táborech nucených prací, často pod záminkou válečné kolaborace s okupanty. Tito se stal diktátorem.

Tito odmítal sověty vynucovanou poslušnost menších socialistických států jedné velmoci. V roce 1968 vedl spolu s rumunským diktátorem Čaušeskem opozici proti invazi Československa. Jugoslávie se stala "přestupní stanicí ke svobodě" i pro mnohé československé emigranty.

Tito byl také velmi "společenský". Oficiálně byl čtyřkrát ženatý (ruska Pelagija, chorvatská němka Herta Hass a dvě srbky Davorjanka Paunovic-Zdenka a Jovanka Budisavljevic) a měl několik dětí, z nichž dospělosti se dožily pouze dvě. Traduje se však že dětí i žen bylo víc.

(Zdroj: totalita.cz)

Související

Slobodan Miloševič

ROZHOVOR: 20 let od soudu s Miloševićem. Hrál vabank, jeho kalkulace byly často chybné, říká historik Vojtěchovský

Před dvaceti lety začal v Haagu proces se Slobodanem Miloševićem obviněným z podílu na krutostech během válek při rozpadu Jugoslávie. Někdejší jugoslávský prezident se verdiktu nedočkal, zemřel před jeho vynesením, což bylo pro soudní tribunál velmi nepříjemné, uvádí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz balkanista Ondřej Vojtěchovský. Ředitel Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a historik z Ústavu pro studium totalitních režimů považuje Miloševićovu éru za katastrofu, dodává však, že v mnoha klíčových rozhodnutích se tento autoritářský politik musel ohlížet i na ostatní aktéry a okolnosti.
Přeživší letuška Vesna Vulovičová se v roce 2002 přijela podívat na místo tragické letecké nehody. Komentář

Před 50 lety explodovalo jugoslávské letadlo u Srbské Kamenice. Teroristický útok a pád přežila letuška Vulovičová

Do ticha se minutu po šestnácté hodině ozvala ohlušující, ničivá exploze. Nad krajinou se začalo stmívat, teplota byla kolem nuly a z mraků začaly vypadávat předměty a bohužel i lidská těla. Před 50 lety došlo k tragickému neštěstí letu JAT číslo 367 poblíž Srbské Kamenici u Děčína, 26. ledna 1972 havarovalo u této severočeské obce letadlo jugoslávských aerolinií na pravidelné lince Stockholm-Kodaň-Zábřeh-Bělehrad. Jedinou přeživší se stala letuška Vesna Vulovičová, která se tímto zázrakem stala velmi populární. Konspirace o sestřelení letadla se dodnes objevují na nejrůznějších diskuzních fórech, avšak experti se přiklánějí k teroristickému útoku, jehož atentátníka se nejspíše nikdy nepodaří vypátrat. Stín podezření padl na protivzdušnou obranu někdejší Československé lidové armády či na chorvatskou separatistickou organizaci Ustaša.

Více souvisejících

jugoslávie Komunismus

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 12 minutami

před 46 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy